ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τραμπ: Υπερψηφίστηκε η συνέχισή της - To βίντεο και η εξομολόγηση που καθήλωσαν τους πάντες

Δίκη Τραμπ: Υπερψηφίστηκε η συνέχισή της - To βίντεο και η εξομολόγηση που καθήλωσαν τους πάντες
AP Photo/J. Scott Applewhite

Υπέρ της πλήρους διεξαγωγής της δίκης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ψήφισε η πλειοψηφία των Αμερικανών Γερουσιαστών, στηρίζοντας το επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι η διαδικασία επιτρέπεται με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Οι συνήγοροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι είναι αντισυνταγματικό να διεξαχθεί μια δίκη ενός τέως προέδρου.

Η δίκη ξεκίνησε με έναν πρωτόγνωρο για τα χρονικά της Γερουσίας τρόπο: την προβολή ενός βίντεο από τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ βασίζεται «σε συγκεκριμένα και ισχυρά γεγονότα», υποστήριξε ο Δημοκρατικός βουλευτής-κατήγορος Τζέιμι Ράσκιν, παρουσιάζοντας, στην έναρξη της δίκης στη Γερουσία παρουσιάζοντας το βίντεο.

Ο Ράσκιν, που ήταν καθηγητής νομικής, υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει τα ενοχλητικά, σχοινοτενή «μαθήματα» και έδειξε τα μονταρισμένα πλάνα, διάρκειας δέκα λεπτών, στους γερουσιαστές που τα είχαν βιώσει και δια ζώσης πριν από περίπου έναν μήνα.

Το βίντεο δείχνει τους υποστηρικτές του Τραμπ να γκρεμίζουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του Καπιτωλίου και να χτυπούν αστυνομικούς. Δείχνει επίσης τη στιγμή που οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες της αίθουσας της Βουλής, ενώ οι βουλευτές κρύβονταν, καθώς και τη στιγμή που ένας αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει τη διαδηλώτρια Άσλι Μπάμπιτ, βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας, που επιχειρούσε να μπει στο κτίριο από ένα σπασμένο παράθυρο.

Σε μια άλλη σκηνή, ένας ταραξίας ψάχνει στο γραφείο ενός βουλευτή και ακούγεται να λέει: «Κάτι πρέπει να υπάρχει εδώ για να το χρησιμοποιήσουμε εναντίον αυτών των αλητών».

Στα ενδιάμεσα, το βίντεο δείχνει αποσπάσματα από την ομιλία του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του, τους οποίους καλεί «να αγωνιστούν διαολεμένα».

Κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 170 αστυνομικοί.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της διαδικασίας καθαίρεσης» δεδομένου ότι ξεκίνησε όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος και «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερουσία έχει τη δικαιοδοσία να τον δικάσει», υπογράμμισε ο Ράσκιν.

Μία προσωπική εξομολόγηση

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, κατήγορος στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία, αποκάλυψε χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του πως η επίθεση οπαδών του τέως προέδρου στο Καπιτώλιο συνέβη μια μέρα μετά την κηδεία του γιου του.

«Αυτή η δίκη έχει μια προσωπική διάσταση», είπε, αδυνατώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του. «Ελπίζω να υπενθυμίσει στην Αμερική πόσο προσωπική υπόθεση είναι η δημοκρατία», είπε ο Ράσκιν, την πρώτη μέρα της δίκης του τέως προέδρου των ΗΠΑ στην Γερουσία.

Το εκλεγμένο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κήδευσε στις 5 Ιανουαρίου τον 25χρονο γιο του, που αυτοκτόνησε μέρες νωρίτερα υποφέροντας από κατάθλιψη.

Την επόμενη μέρα, 6 Ιανουαρίου, ο Ράσκιν προσκάλεσε την μικρότερη κόρη του και τον σύζυγο της μεγαλύτερης κόρης του, που ήθελε να βρίσκονται κοντά του «σε αυτή την συνταρακτική εβδομάδα» για να τον συνοδεύσουν στο Κογκρέσο, στη συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της κύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Όταν οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, χωρίστηκαν. «Τα παιδιά μου κρύφτηκαν κάτω από ένα γραφείο στέλνοντάς μου τα τελευταία τους μηνύματα, αποχαιρετώντας με ψιθυρίζοντας μου στο τηλέφωνο. Νόμιζαν ότι θα πεθάνουν», είπε.

Όταν τους βρήκε ο βουλευτής, τους ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε στην κόρη του ότι θα είναι διαφορετική η επόμενη φορά που θα έρθει στο Κογκρέσο. «Μου είπε ‘Μπαμπά, δεν θέλω ποτέ να επιστρέψω’. Από όλα τα βάναυσα πράγματα που είδα και άκουσα εκείνη την ημέρα, αυτό ήταν που με πλήγωσε περισσότερο», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής.

«Αυτό, και βλέποντας κάποιον να χρησιμοποιεί μια αμερικανική σημαία για να χτυπήσει αδυσώπητα έναν αστυνομικό».

«Άνθρωποι πέθαναν, αστυνομικοί κατέληξαν με τραυματισμούς στο κεφάλι», είπε, ζητώντας από τους γερουσιαστές να συναγάγουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ