ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Πράσινο φως» από τον ΠΟΥ για τις ηλικίες άνω των 65

Εμβόλιο AstraZeneca: «Πράσινο φως» από τον ΠΟΥ για τις ηλικίες άνω των 65
Sumeet Mudhoo/L'express Maurice via AP

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca τόσο στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όσο και τη χρήση του ακόμα και σε χώρες όπου υπάρχει παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, προκρίνει η αρμόδια επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις πολυαναμενόμενες συστάσεις της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη.

Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή SAGE συστήνει το εμβόλιο να χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική απόσταση οκτώ με δώδεκα εβδομάδες, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες και την ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών (περιλαμβανομένης της Ελλάδας), καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Ερωτήματα έχουν, επίσης, ανακύψει σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, με τη Νότια Αφρική να έχει αναστείλει το πρόγραμμα εμβολιασμού που επρόκειτο να ξεκινήσει στη χώρα με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 ανά τον κόσμο -και ειδικά η απειλή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, η οποία φέρεται να προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες- έχει εγείρει ανησυχία για την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού.

Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca -το οποίο αποτελεί πυλώνα της εμβολιαστικής εκστρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι παράλληλα ζωτικής σημασίας παγκοσμίως- νέα μελέτη έχει καταδείξει πως δεν προστατεύει τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη από ήπια έως μέτρια λοίμωξη της Covid-19.

Ωστόσο, θεωρείται ότι εξακολουθεί να προστατεύει από βαριάς μορφής λοίμωξη, νοσηλεία και θάνατο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του νοτιοαφρικανικού πανεπιστημίου Βιτβάτερσραντ που διενήργησαν από κοινού τη σχετική μελέτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη διενεργήθηκε σε δείγμα άνω των 2.000 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη· η σχετικά νεαρή ηλικία των συμμετεχόντων συνεπάγεται ότι διέτρεχαν και σχετικά μικρότερο κίνδυνο, κατ' επέκταση οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι παραμένει η προστασία έναντι βαριάς νόσησης, -αλλά πιστεύουν ότι είναι πιθανό.

Η διευθύντρια του προγράμματος Ανοσοποίησης του ΠΟΥ, Δρ Κάθριν Ο'Μπράιεν, ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, ότι η μελέτη της Νοτίου Αφρικής ήταν «ασαφής», λέγοντας παράλληλα πως ήταν «εύλογο» το εμβόλιο να εξακολουθεί να προστατεύσει από σοβαρή νόσηση.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συστήσουμε τη χρήση του ακόμα και σε χώρες όπου κυκλοφορεί το μεταλλαγμένο στέλεχος» δήλωσε από πλευράς του ο Αλεχάντρο Κραβιότο, πρόεδρος της αρμόδιας Συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την Ανοσοποίηση (SAGE), όπως μεταδίδει το BBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ