ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Στη Γερμανία έφτασε η σύζυγος του πολέμιου του Κρεμλίνου

Υπόθεση Ναβάλνι: Στη Γερμανία έφτασε η σύζυγος του πολέμιου του Κρεμλίνου
AP Photo/Viktor Berezkin

Η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, έφθασε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, με πτήση από τη Ρωσία, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στη Γερμανία το περασμένο καλοκαίρι, αφού δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Ο Ναβάλνι -ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε κάθειρξη 3,5 ετών αφότου δικαστήριο στη Μόσχα αποφάνθηκε ότι είχε παραβιάσει του όρους της αποφυλάκισής του- είχε συλληφθεί στις 17 Ιανουαρίου, έπειτα από την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η ΕΕ καλούν τη Μόσχα να αποφυλακίσει αμέσως τον Ναβάλνι, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους προκειμένου να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε πως επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να στοχοθετήσουν τους σωστούς ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απείλησε μεν τη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις, απέκλεισε όμως την διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ