ΚΟΣΜΟΣ

Το δράμα της Τιγκρέ συνεχίζεται: Θανάτους από ασιτία καταγγέλλει ο Ερυθρός Σταυρός

Το δράμα της Τιγκρέ συνεχίζεται: Θανάτους από ασιτία καταγγέλλει ο Ερυθρός Σταυρός
AP Photo/Nariman El-Mofty

Τον εφιάλτη της απόλυτης ανέχειας αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άμαχοι στην εμπόλεμη περιφέρεια Τιγκρέ της Αιθιοπίας, οι οποίοι πλέον έχουν αρχίσει να πεθαίνουν από ασιτία, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Ερυθρός Σταυρός.

Υπολογίζεται ότι 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στην περιφέρεια — δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και τρόφιμα που θα μπορούσαν να τους σώσουν τη ζωή, τόνισε ο πρόεδρος της αιθιοπικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ο Άμπερα Τόλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αντίς Αμπέμπα.

«Πρέπει να αντιδράσουμε το ταχύτερο δυνατό (...) αν δεν μπορέσουμε να φθάσουμε στον κόσμο αυτό, το μέγεθος (της κρίσης) θα συνεχίσει» να μεγεθύνεται, τόνισε ο Άμπερα Τόλα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία του την περιοχή.

Οι οργανώσεις αρωγής δεν έχουν πρόσβαση στο 80% της Τιγκρέ, υπογράμμισε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», προειδοποίησε.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των τοπικών αρχών στην Τιγκρέ την 4η Νοεμβρίου, να τους επιτρέψει να προσπελάσουν περιοχές όπου εκτυλίχθηκαν οι εχθροπραξίες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ προχώρησε στην επίθεση στην Τιγκρέ με σκοπό να εκμηδενίσει το Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης της Τιγκρέ (TPLF), που κυβερνά την περιφέρεια και εναντιώνεται στην κυβέρνησή του. Ανακήρυξε τη νίκη της στις αρχές του Δεκεμβρίου, όμως υπάρχουν πληροφορίες πως σε ορισμένα τμήματα της περιφέρειας οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση ελέγχει από το 60% ως το 80% της Τιγκρέ.

Την περασμένη εβδομάδα τρεις παρατάξεις της αιθιοπικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι στη σύγκρουση έχουν σκοτωθεί πάνω από 52.000 άμαχοι. Η κυβέρνηση διαψεύδει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ