ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου θα γίνει ακόμα πλουσιότερος

Έλον Μασκ: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου θα γίνει ακόμα πλουσιότερος
(Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File)

Για έναν διευθύνοντα σύμβουλο που δεν λαμβάνει μισθό, ο μισθός του Έλον Μασκ για το 2020 έφτασε σε υψηλά επίπεδα.

Έλαβε τέσσερις επιχορηγήσεις για να αγοράσει 8,4 εκατομμύρια μετοχές της Tesla το 2020. Μετά την πληρωμή της τιμής άσκησης, οι μετοχές αυτές είχαν η καθεμία αξία 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην τιμή κλεισίματος της Τετάρτης. Η συνδυασμένη αξία τους 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μόνη της είναι μεγαλύτερη από ό, τι άξιζε ο Μασκ πριν από ένα χρόνο, όταν το Forbes συνέτασσε τη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους, κατατάσσοντάς τον ως τον 31ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Το 2021 και το 2022 θα μπορούσαν να είναι εξίσου προσοδοφόρα για εκείνον.

Η ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι ο Μασκ πιθανότατα θα λάβει τρεις πρόσθετες επιχορηγήσεις φέτος, καθεμία τόσο μεγάλη και κερδοφόρα όσο εκείνη που έλαβε το 2020.

Σε τρέχουσες τιμές, αυτές οι τρεις επιχορηγήσεις θα ανέρχονταν σε 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αναλυτές προβλέπουν ακόμα ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla το 2022 θα φτάσουν επίσης σε τέτοια ύψη που θα πρόσφεραν στο Μασκ τρεις επιπλέον επιχορηγήσεις. Η Tesla θα μπορούσε να πετύχει έναν από αυτούς τους στόχους κέρδους το 2021, πράγμα που θα σήμαινε ότι ο Μασκ θα μπορούσε να φτάσει τις τέσσερις επιχορηγήσεις που έλαβε πέρυσι.

Λίγοι επενδυτές διαμαρτύρονται για την αμοιβή του Μασκ, σύμφωνα με το CNNi.

Η άνοδος της μετοχής της εταιρείας κατά 743% το 2020 το κατέστησε το μεγαλύτερο νικητή της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και μία από τις πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο. Αυτό κατευνάζει το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής που θα μπορούσε να ασκηθεί στον Μασκ.

«Το “κασέ” της Tesla είναι ο Μασκ», δήλωσε ο Daniel Ives, τεχνολογικός αναλυτής της Wedbush Securities. «Ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές δεν έχουν εξαπολύσει επίθεση είναι ότι λόγω της στρατηγικής κατεύθυνσης του Μασκ, η Tesla βρίσκεται στην κορυφή των ηλεκτρικών οχημάτων, διανύοντας μια χρυσή εποχή. Και ανέβασε την αξία της Tesla σε τρισεκατομμύρια δολάρια ανώτατο όριο αγοράς».

Η άνοδος της τιμής της Tesla και οι επιλογές του να αγοράσει νέες μετοχές, έχουν κάνει τον Μασκ το πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, σύμφωνα με το Bloomberg, ξεπερνώντας τον ιδρυτή της Amazon (AMZN), Τζεφ Μπέζος.

Σε αντίθεση με τον Μασκ, ο Μπέζος δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις μετοχών από την Amazon και συγκέντρωσε σχετικά μέτριο μισθό που ανερχόταν σε 81.840 δολάρια το 2019, καθώς και υπηρεσίες ασφαλείας αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Όμως, αντί να επωφελείται από μετοχές ή επιχορηγήσεις, όπως κάνουν οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι, ωφελείται κυρίως από την άνοδο των μετοχών του στην Amazon.

Ο Μασκ κατέχει ομοίως 170 εκατομμύρια μετοχές Tesla, αξίας περίπου 137,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτός από τις υπάρχουσες μετοχές, έχει επιλογές να αγοράσει νέες. Στην πραγματικότητα, το κέρδος σχεδόν 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 στην αξία των μετοχών που ήδη κατέχει ο Μασκ, ωχριά μπροστά στην αξία των πρόσθετων μετοχών που έλαβε.

Elon Musk, the world's richest man, is about to get a whole lot richer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ