ΚΟΣΜΟΣ

Η θλιβερή αλήθεια πίσω από τα «χρυσά ποτάμια» του Αμαζόνιου που φανέρωσε η φωτογραφία της NASA

Η θλιβερή αλήθεια πίσω από τα «χρυσά ποτάμια» του Αμαζόνιου που φανέρωσε η φωτογραφία της NASA
NASA

«Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», λέει η γνωστή ρήση, και επαληθεύεται με τη νέα φωτογραφία που τράβηξε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS).

Αυτό που στη φωτογραφία μοιάζει με ποτάμια χρυσού να ρέουν κατά μήκος των δασών του Αμαζονίου στην πολιτεία Madre de Dios στο ανατολικό Περού, είναι στην πραγματικότητα τα αυλάκια - απομεινάρια των γεωτρήσεων, που πιθανότατα άφησαν πίσω τους ανεξάρτητοι ανθρακωρύχοι, σύμφωνα με τον Παρατηρητήριο Γης της NASA, το οποίο δημοσίευσε τη φωτογραφία που έστειλε ένας αστροναύτης.

Οι τρύπες αυτές συνήθως δεν είναι ορατές από τον Διαστημικό Σταθμό αλλά σε αυτή τη φωτογραφία το φως του ήλιου που αντανακλάται βοήθησε στην απεικόνισή τους.

Σύμφωνα με τη NASA, η ανεξάρτητη εξόρυξη χρυσού απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή της Madre de Dios, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες αδήλωτες βιομηχανίες εξόρυξης στον κόσμο.

Η εξόρυξη είναι άλλωστε μία από τις μεγαλύτερες αιτίες αποψίλωσης στην περιοχή.

Η αναζήτηση χρυσού στην περιοχή έχει ενισχυθεί από το 2011, μετά τα εγκαίνια της νότιας διακρατικής εθνικής οδού που κατέστησαν ην περιοχή πιο προσιτή.

Η μόνη οδική σύνδεση μεταξύ Βραζιλίας και Περού είχε ως στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού, αλλά «η αποψίλωση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια του αυτοκινητοδρόμου», δήλωσε η NASA.

Η φωτογραφία, που κυκλοφόρησε δημόσια νωρίτερα αυτό το μήνα, τραβήχτηκε στις 24 Δεκεμβρίου.

Stunning NASA photo shows 'gold' Peruvian Amazon rivers -- but there's a dark backstory, by Jack Guy / CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ