ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ουγγαρία: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο

Κορωνοϊός - Ουγγαρία: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο
Zoltan Balogh/MTI via AP

«Επίσημη πρώτη» του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ευρώπη: Η Ουγγαρία έγινε σήμερα, Παρασκευή, η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χορηγεί στους πολίτες της το ρωσικό εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

«Σήμερα, αρχίζουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Sputnik V, αυτό θα γίνει στους σταθμούς εμβολιασμού που έχουν ορίσει οι Αρχές» δήλωσε η αρχίατρος Σεσίλα Μίλερ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά, υπάρχουν 2.800 διαθέσιμες δόσεις» επισήμανε.

Η Ουγγαρία ήταν ήδη η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το Sputnik V τον περασμένο μήνα, παραγγέλνοντας δύο εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν στη διάρκεια τριών μηνών, αρκετές για να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται συχνά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επέκρινε πολλές φορές τη διαδικασία έγκρισης και αγοράς εμβολίων από τις Βρυξέλλες, η οποία «είναι πολύ αργή», σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Αφού αρχικά συνάντησε επιφυλάξεις, το ρωσικό εμβόλιο έπεισε στη συνέχεια τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά του. Το εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% απέναντι στις συμπτωματικές μορφές της Covid-19.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η ουγγρική κυβέρνηση ήταν επίσης η πρώτη από τους «27» που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinopharm, γνωστοποιώντας πως παρήγγειλε πέντε εκατομμύρια δόσεις.

«Αν η Ουγγαρία αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στο προσεχές μέλλον, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν έχουν εμβολιασθεί έως το Πάσχα» δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Βίκτορ Όρμπαν.

«Κάθε μέρα που θα περιμέναμε τις Βρυξέλλες, θα χάναμε εκατό ζωές Ούγγρων. Γιατί να πρέπει να σκεφθούμε πως οι Ευρωπαίοι ειδικοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ουγγρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (NNK) απ' ό,τι σε εκείνο των Βρυξελλών» ανέφερε.

Εκτός από το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δεν προτιμά ο πληθυσμός, η Ουγγαρία έχει «μέχρι σήμερα αγοράσει 19,5 εκατ. δυτικά εμβόλια» διευκρίνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία, χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 99 νέους θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 13.543 από την εμφάνιση της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ