ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, αλλιώς η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί

Σουλτς: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, αλλιώς η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί
REUTERS/Francois Lenoir

Μερική πρόοδο, αλλά όχι οριστική λύση, προβλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, ενώ εφιστά την προσοχή για ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung ο κύριος Σουλτς, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας” και πρόσθεσε: “Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο”.

Ο Σουλτς επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί”. Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία είναι να θέσουμε σε κίνηση τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό της ανακατανομής των 160.000 προσφύγων, υπενθύμισε ο ίδιος.

“Η Ευρώπη βιώνει ήδη την απόκλιση. Τα χάσματα τα οποία δημιουργούνται, μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της Ε.Ε.”, υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Εκτός αυτού, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι “δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα", είπε.

Σε ορισμένα θέματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, ή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων, η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί, πρόσθεσε ο Σούλτς. “Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Άγκυρα με άλλα τρία δις ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ