ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ - Οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο

Κύπρος: Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ - Οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ.

Πριν από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ισραηλινός υπουργός σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, ότι αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του, κάτι που αντανακλά τις μεταξύ τους σχέσεις.

Προσέθεσε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, Κύπρος και Ισραήλ γιόρτασαν 60 χρόνια εξαίρετων σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και σημείωσε ότι το Ισραήλ εκτιμά τα μέγιστα την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου της για επανέναρξη πτήσεων προς όφελος του τουρισμού των δύο χωρών. Είπε ακόμα ότι προς τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετικό πρωτόκολλο, όπως επίσης και πρωτόκολλο για αναγνώριση του εμβολίου του Ισραήλ. Επισήμανε ότι «η Κύπρος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς. Πέρυσι έχουν επισκεφθεί το όμορφο νησί σας 300 χιλιάδες άτομα» από το Ισραήλ, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι με τον Κύπριο ομόλογο του θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς επίσης και ζητήματα που άπτονται της ενέργειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και άλλα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στη γεωστρατηγική διμερή σχέση με το Ισραήλ.

Προσέθεσε ότι θα συζητήσουν κατά τη συνάντηση τους τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, σημειώνοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως οι Συμφωνίες Abraham, το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και άλλα. «Θα ανταλλάξουμε ιδέες αναφορικά με το πώς οικοδομούμε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις, ώστε να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ