ΚΟΣΜΟΣ

CNNi - Αποστολή ΠΟΥ στη Γουχάν: Ενδείξεις ευρύτερης έξαρσης της επιδημίας το 2019

CNNi - Αποστολή ΠΟΥ στη Γουχάν: Ενδείξεις ευρύτερης έξαρσης της επιδημίας το 2019
AP PHOTO

Ερευνητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνούν την προέλευση του κορωνοϊού στην Κίνα ανακάλυψαν ενδείξεις ότι το ξέσπασμα ήταν πολύ ευρύτερο στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 από ό, τι πίστευαν προηγουμένως και ζητούν επειγόντως πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος από την πόλη, τα οποία η Κίνα δεν τους έχει αφήσει μέχρι τώρα να εξετάσουν.

Ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του ΠΟΥ, Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, είπε σε συνέντευξή του στο CNNi ότι η αποστολή είχε βρει πολλά σημάδια της ευρύτερης εξάπλωσης του 2019, συμπεριλαμβανομένης της διαπίστωσης για πρώτη φορά ότι υπήρχαν πάνω από δώδεκα στελέχη του ιού στη Γουχάν ήδη τον Δεκέμβριο. Η ομάδα είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με τον πρώτο ασθενή, τον οποίο οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχε μολυνθεί, ένας υπάλληλος γραφείου στα 40 του, χωρίς ιστορικό ταξιδιού, ο οποίος αναφέρθηκε ότι μολύνθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.

Η αργή εμφάνιση πιο λεπτομερών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το πολυαναμενόμενο ταξίδι του ΠΟΥ στην Κίνα μπορεί να προστεθεί στις ανησυχίες που εξέφρασαν άλλοι επιστήμονες που μελετούν την προέλευση της νόσου, ότι αυτή μπορεί να εξαπλώθηκε στην Κίνα πολύ πριν από την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στη Γουχάν τον Δεκέμβριο, κάτι που αποτελεί νέο εύρημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNNi, ο Εμπαρέκ, ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ελβετία από τη Γουχάν.

Ο ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν στην ομάδα τους 174 κρούσματα κορωνοϊού μέσα και γύρω από τη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Από αυτά τα 100 είχαν επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές εξετάσεις, είπε και τα υπόλοιπα 74 μέσω της κλινικής διάγνωσης των συμπτωμάτων των ασθενών.

Ο Εμπαρέκ σημείωσε ότι ήταν πιθανό αυτός ο μεγαλύτερος αριθμός - πιθανών σοβαρών περιπτώσεων που είχαν παρατηρηθεί νωρίς από Κινέζους γιατρούς - σήμαινε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να είχε πλήξει περισσότερα από 1.000 άτομα στη Γουχάν τον Δεκέμβριο.

Όπως είπε, δεν έχουν κάνει ακριβή επεξεργασία από τότε, πρόσθεσε όμως ότι γνωρίζουν, πως από τον μολυσμένο πληθυσμό, περίπου το 15% καταλήγει σε σοβαρές περιπτώσεις και η συντριπτική πλειονότητα είναι ήπιες περιπτώσεις.

Ο Εμπαρέκ δήλωσε ότι η αποστολή - η οποία περιελάμβανε 17 επιστήμονες του ΠΟΥ και 17 Κινέζους - διεύρυνε τον τύπο του γενετικού υλικού του ιού που εξέτασε από τις πρώτες περιπτώσεις κορωνοϊού τον πρώτο Δεκέμβριο. Αυτό τους επέτρεψε να εξετάσουν μερικά γενετικά δείγματα, και όχι μόνο πλήρη, είπε. Ως αποτέλεσμα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν για πρώτη φορά 13 διαφορετικές γενετικές αλληλουχίες του ιού SARS-COV-2 από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι αλληλουχίες, εάν εξεταστούν με ευρύτερα δεδομένα ασθενών στην Κίνα το 2019, θα μπορούσαν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για τη γεωγραφία και το χρονοδιάγραμμα της επιδημίας πριν από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Εμπαρέκ «μερικά από αυτά προέρχονται από τις αγορές ... Μερικά από αυτά δεν συνδέονται με τις αγορές», στις οποίες περιλαμβάνεται η αγορά θαλασσινών της Χουάν στη Γουχάν, που πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο στην πρώτη εξάπλωση του ιού. «Αυτό είναι κάτι που βρήκαμε ως μέρος της αποστολής μας ... μέρος της αλληλεπίδρασης που είχαμε όλοι μαζί», συμπλήρωσε.

Τα παραλλαγμένα στελέχη θέτουν μεγαλύτερες ερωτήσεις

Οι αλλαγές στη γενετική σύνθεση ενός ιού είναι συχνές και συνήθως αβλαβείς, συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου καθώς η ασθένεια μετακινείται και αναπαράγεται μεταξύ ανθρώπων ή ζώων. Ο Εμπαρέκ αρνήθηκε να εξαγάγει συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσαν να σήμαιναν τα 13 στελέχη για το ιστορικό της νόσου πριν από τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η ανακάλυψη τόσων διαφορετικών πιθανών παραλλαγών του ιού θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κυκλοφορούσε για περισσότερο από αυτόν τον μήνα, όπως είχαν προτείνει ορισμένοι ιολόγοι. Αυτό το γενετικό υλικό είναι πιθανότατα τα πρώτα φυσικά στοιχεία που εμφανίζονται διεθνώς για την ενίσχυση μιας τέτοιας θεωρίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του ΠΟΥ έδωσε τρίωρη συνέντευξη τύπου μαζί με τους Κινέζους ομολόγους τους στη Γουχάν για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους. Από τότε, περισσότερες λεπτομέρειες έχουν προκύψει σιγά σιγά ως προς τα ακριβή δεδομένα στα οποία είχαν - και μερικές φορές δεν είχαν πρόσβαση.

Ο Εμπαρέκ είπε ότι στην αποστολή δόθηκε ανάλυση από Κινέζους επιστήμονες για 92 ύποπτα περιστατικά Covid-19 από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019 - ασθενείς που είχαν συμπτώματα τύπου Covid και ήταν σοβαρά άρρωστοι. Η ομάδα του ΠΟΥ ζήτησε από αυτούς τους 92 να εξεταστούν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για αντισώματα. Από αυτά, 67 συμφώνησαν να εξεταστούν και όλα αποδείχθηκαν αρνητικά, δήλωσε ο Εμπαρέκ. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, καθώς παραμένει ασαφές εάν τα αντισώματα παραμένουν σε πρώην ασθενείς Covid-19 για ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι 92 περιπτώσεις εξαπλώθηκαν γεωγραφικά κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών και σε ολόκληρο το Χούμπει, παρουσιάζει ενδιαφέρον σύμφωνα με τον Εμπαρέκ. Όπως είπε οι 92, όπως παρουσιάστηκαν στην ομάδα του ΠΟΥ, δεν εμφανίστηκαν σε συστάδες όπως είναι συνηθισμένο στις επιδημίες. Αντ 'αυτού, διαχωρίστηκαν σε μικρούς αριθμούς στους δύο αυτούς μήνες, και σε ολόκληρη την επαρχία του Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν.

Παραμένει ασαφές εάν αυτές οι 92 περιπτώσεις συνδέθηκαν με τον κορωνοϊό και τι μπορεί να υποδηλώνει αυτή η έλλειψη ομαδοποίησης.

Ο Εμπαρέκ είπε επίσης ότι η αποστολή ήταν σε θέση να συναντήσει τον πρώτο ασθενή Covid-19 για τον οποίο η Κίνα είπε ότι γνώριζε. Ένας κάτοικος Γουχάν στα 40 του, ο άνδρας δεν έχει ταυτοποιηθεί και δεν είχε πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού. Σύμφωνα με τον Εμπαρέκ, δεν συνδέεται με τις αγορές.

Οι ΗΠΑ και ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άσκησαν χθες Σάββατο πίεση στην Κίνα να προσφέρει περισσότερα ανεπεξέργαστα, προσωποποιημένα δεδομένα για τις πρώιμες μολύνσεις στη χώρα από COVID-19.

Η ομάδα του ΠΟΥ ελπίζει να επιστρέψει στη Γουχάν τους επόμενους μήνες για να συνεχίσει τις έρευνές της, δήλωσε ο Εμπαρέκ, αν και δεν μπόρεσε να παράσχει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ένα επιβεβαιωμένο ταξίδι.

Όπως είπε, η ομάδα ελπίζει να εξετάσει επειγόντως βιολογικά δείγματα, τα οποία οι ειδικοί λένε ότι δεν ήταν διαθέσιμα σε αυτούς στο πρώτο ταξίδι, συγκεκριμένα χιλιάδες δείγματα από την τράπεζα αιμοδοτών της Γουχάν που χρονολογούνται δύο χρόνια πίσω.

Ο Εμπαρέκ είπε ότι ενδέχεται να υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε αυτά τα δείγματα. «Κατανοούμε ότι αυτά τα δείγματα είναι εξαιρετικά μικρά δείγματα και χρησιμοποιούνται μόνο για δικαστικούς σκοπούς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει τη διεξαγωγή μελετών ρουτίνας με αυτό το είδος δείγματος».

Σύμφωνα με τον Εμπαρέκ, κάποια άλλα δείγματα βιολογικών δοκιμών που μπορεί να είχαν αποδειχθεί χρήσιμα κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Γουχάν, δεν ήταν επίσης διαθέσιμα σε αυτούς. «Πολλά από τα δείγματα απορρίφθηκαν μετά από μερικούς μήνες ή εβδομάδες, ανάλογα με το λόγο για τον οποίο ελήφθησαν», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Εμπαρέκ σημείωσε ότι δεν έλειψαν και ορισμένες εντάσεις μεταξύ των ομάδων των επιστημόνων, οι οποίοι δούλευαν από κοινού για έναν μήνα, κάτι το οποίο βέβαια, θεώρησε φυσιολογικό, δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες ζούμε.

CNN Exclusive: WHO Wuhan mission finds possible signs of wider original outbreak in 2019

ΔΗΜΟΦΙΛΗ