ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Να σταματήσουν να στηρίζουν τρομοκράτες

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Να σταματήσουν να στηρίζουν τρομοκράτες
AP Photo

Πυρά εναντίον των ΗΠΑ εξαπέλυσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει «τρομοκράτες», κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πως στηρίζει Κούρδους μαχητές που σκότωσαν άνδρες των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ «είτε να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας, είτε εναντίον της».

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για τους νεκρούς Τούρκους μαχητές «αστεία».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) απήγαγαν και σκότωσαν 13 Τούρκους στο Ιράκ.

Το PKK υποστηρίζει, ωστόσο, πως οι 13 Τούρκοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία και δεν τους δολοφόνησαν.

Η ταυτότητα των 13 Τούρκων πολιτών δεν έχει γίνει γνωστή και ο Ακάρ επεσήμανε ότι η απαγωγή τους δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το PKK, οι 13 Τούρκοι «αιχμάλωτοι» ήταν υπάλληλοι της μυστικής τουρκικής υπηρεσίας ΜΙΤ, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του PKK στη βόρεια επαρχία Γκάρα του Ιράκ στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της και να εντοπίσει τους πολίτες της που είχαν απαχθεί, εξηγούσε ο Τούρκος υπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Στη διάρκεια έρευνας σε σπηλιά που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους (οι Τούρκοι στρατιώτες), εντοπίστηκαν τα πτώματα των 13 πολιτών μας που είχαν απαχθεί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 12 από τους αθώους και άοπλους πολίτες μας δέχθηκαν έναν πυροβολισμό στο κεφάλι και έπεσαν μάρτυρες, ενώ ένας άλλος δέχθηκε πυροβολισμό στον ώμο και έπεσε μάρτυρας», είχε σημειώσει ο Ακάρ.

«Με βάση τις αρχικές πληροφορίες που μας έδωσαν δύο τρομοκράτες που συνελήφθησαν ζωντανοί, οι πολίτες μας έπεσαν μάρτυρες στην αρχή της επιχείρησης από τον τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος για τη σπηλιά», είχε συμπληρώσει ο Ακάρ από το επιχειρησιακό κέντρο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ το οποίο επισκεπτόταν μαζί με αξιωματούχους του στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ