ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Εισβολή στο Καπιτώλιο: 37χρονος ομογενής μεταξύ των κατηγορουμένων

ΗΠΑ - Εισβολή στο Καπιτώλιο: 37χρονος ομογενής μεταξύ των κατηγορουμένων
AP Photo/Jose Luis Magana

Ένας 37χρονος άνδρας ελληνικής καταγωγής βρίσκεται μεταξύ των κατηγορούμενων για την εισβολή στο Καπιτώλιο ακροδεξιών υποστηρικτών του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων. 

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», πρόκειται για τον Τέιλορ Τζέιμς Τζωνατάκη, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στο FBI και αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, με το όνομα και την φωτογραφία του να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εδώ και καιρό.

Ο 37χρονος ομογενής αντιμετωπίζει τις εξής βαριές κατηγορίες: παρεμπόδιση θεσμικής διαδικασίας, επίθεση, χαλιναγώγηση ή παρεμπόδιση αξιωματούχων, διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη εισβολή και παραμονή σε φυλασσόμενο κτήριο ή έδαφος, εμπλοκή σε πράξεις σωματικής βίας σε φυλασσόμενο κτήριο ή έδαφος, αταξία και παραβατική συμπεριφορά σε φυλασσόμενο κτήριο ή έδαφος, παρεμπόδιση κίνησης στους χώρους ή τα κτήρια του Καπιτωλίου και εμπλοκή σε πράξεις σωματικής βίας στους χώρους ή τα κτήρια του Καπιτωλίου.

Σε δηλώσεις του, ο Τζωνατάκης αρνήθηκε πως είναι μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης ή ότι διαθέτει ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά υπεραμύνθηκε της βαθιάς υποστήριξής του στον Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας ότι βρισκόταν στο Καπιτώλιο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Για εμένα, η επανάσταση είναι η επανάσταση του Τραμπ, η επανάσταση της MAGA, που είναι μια διαδικασία εντός των ορίων. Οτιδήποτε ανέφερα που ακούγεται διαφορετικό από αυτό, είναι υπερβολικό και ρητορικό», ανέφερε ο Τζωνατάκης, σε podcast του με τίτλο «Η οπτική του επαρχιώτη – Ειδησεογραφικός σχολιασμός για τον κοινό άνθρωπο».

Πλέον, ο Τζωνατάκης καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον των δικαστικών Αρχών στις 18 Δεκεμβρίου, στην Ουάσινγκτον. Παρά το γεγονός ότι η νομική μορφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται είναι γνωστή, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιες είναι οι αξιόποινες πράξεις στις οποίες προέβη το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν έχει διαψεύσει την παρουσία του στο Καπιτώλιο, αν και δεν έχει μιλήσει για το πώς ακριβώς κινήθηκε εκεί.

Αναφορικά με το κατά πόσον ασπάζεται την συνωμοσιολογική ρητορική των QAnon, ο ίδιος κρατάει αποστάσεις, τονίζοντας πως η τελική πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν απέδειξε πως η θεωρία των Q δεν είναι αληθινή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ