ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέα συμφωνία της ΕΕ με Moderna για επιπλέον 150 εκατ. δόσεις εμβολίων φέτος

Κορωνοϊός: Νέα συμφωνία της ΕΕ με Moderna για επιπλέον 150 εκατ. δόσεις εμβολίων φέτος
AP Photo/Charlie Riedel, FILE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 απ' αυτή την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί τη Δευτέρα από το Reuters, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.

Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει μερικές καθυστερήσεις.

Συμφωνία και με Pfizer/BioNTech

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε την αρχική της συμφωνία με τη γερμανική BioNTech και την αμερικανική Pfizer, προκειμένου να παραλάβει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, την ώρα που η χώρες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Μετά τη συμφωνία αυτή ο συνολικός εφοδιασμός της ΕΕ από το συγκεκριμένο εμβόλιο αυξάνεται σε 500 εκατομμύρια δόσεις.

Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατ. εξ αυτών να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο. Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα αποσταλούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ έως το τέλος του 2021 θα φτάσει τις 500 εκατ., με την προοπτική για ακόμα 100 εκατ. δόσεις, εφόσον τις ζητήσει η ΕΕ.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να νικήσουμε αυτόν τον ιό και να ελέγξουμε την παγκόσμια πανδημία. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, επεκτείνοντας την παραγωγική ικανότητα» δήλωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

«Με αυτήν τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε τώρα να παρέχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του έτους» προσέθεσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χώρες της ΕΕ είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη μάχη του εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, την ώρα που οι μεταδοτικότερες παραλλαγές του ιού κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην ήπειρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ