ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες ενέργειες σχεδίαζαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν

Βίαιες ενέργειες σχεδίαζαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν
REUTERS/Francois Lenoir

«Βίαιες ενέργειες στη Γαλλία», σχεδίαζε ο ένας από τους τέσσερις υπόπτους ισλαμιστές που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην περιοχή του Παρισιού.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα από γαλλικά μέσα ενημέρωσης κι έκαναν λόγο για μια «επικείμενη» επίθεση.

Απηύθυνε επίσης, έκκληση να επιδεικνύεται «η μέγιστη προσοχή σε σχέση με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για μια επικείμενη βίαιη ενέργεια» επισημαίνοντας ότι βρίσκονται «σε εξέλιξη έρευνες για την επιβεβαίωση» των πληροφοριών αυτών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

«Το επίπεδο απειλής παραμένει πολύ αυξημένο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, αναφερόμενος στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση που συνδεόταν με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετέδωσε ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας συνέλαβε τέσσερις εξτρεμιστές ισλαμιστές που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν άμεσα μια επίθεση στο κέντρο του Παρισιού. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα που συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Παρίσι και στο Σεν-Σαιν-Ντενί, βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, κανένα όπλο δεν βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών όμως οι αστυνομικοί εντόπισαν «ένα φυσίγγιο Καλάσνικοφ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, εξοπλισμό υπολογιστή και συσκευές ψηφιακής αποθήκευσης» που «κατασχέθηκαν και πρέπει να αναλυθούν».

Και οι 4 ανακρίνονται στην έδρα των Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) της Γαλλίας στο Λεβαλουά Περέ, κοντά στο Παρίσι. Η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί έως 96 ώρες, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Aθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που ξεκίνησε η εισαγγελία το Παρισιού την 17η Φεβρουαρίου και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η DGSI, σύμφωνα με τη δικαστική πηγή.

«Διαθέτουμε, σχετικά με το πρόσωπο που έχει φυλακιστεί, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να διαπράξει βίαιες ενέργειες στη Γαλλία» εξήγησε ο Μπερνάρ Καζνέβ αργά το απόγευμα στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «αυτό το πρόσωπο ενδέχεται να έχει διασυνδέσεις με πρόσωπα στη Συρία που ανήκουν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα αυτός ο άνδρας είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2014 σε φυλάκιση 5 ετών, το ένα με αναστολή, καθώς ήθελε να φύγει με άλλα δύο πρόσωπα και να συμμετάσχει στον τζιχάντ στη Συρία. Ο άνδρας αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2015, είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ