ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια
Georgia's Prime Minister Press office via AP

Την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα ανακοίνωσε ο ηγέτης της Γεωργίας Γκιόργκι Γκαχάρια, όμως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA

Ο Γκαχάρια διευκρίνισε ότι παραιτείται λόγω διαφωνίας με την ομάδα του για το θέμα της κράτησης ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

«Δυστυχώς, καθώς δεν κατάφερα να καταλήξω σε συμφωνία με την ομάδα μου για το θέμα, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γκιόργκι Γκαχαρία κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Απευθυνόμενος στον λαό της Γεωργίας ο Γκαχαρία τόνισε ότι «αποφάσισα να παραιτηθώ. Αυτή μου η κίνηση πιστεύω ότι θα συμβάλει στη μείωση της πόλωσης που επικρατεί στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πόλωση και η αντιπαράθεση μεταξύ μας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον της χώρας μας, την οικονομική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων», ανέφερε.

Η ανακοίνωση Γκαχάρια προκάλεσε πανηγυρισμούς στην αντιπολίτευση και αιτήματα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Γκαχάρια χαρακτήρισε απαράδεκτη την δικαστική εντολή που δόθηκε χθες να τεθεί υπό κράτηση ο Μέλια, καθώς αυτό απειλεί να πυροδοτήσει πολιτικούς διχασμούς στην χώρα αυτή των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων του νοτίου Καυκάσου.

Ο Ιρακλί Κομπαχίτζε, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, δήλωσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει να προτείνει έναν νέο υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Γκαχάρια ως αύριο, Παρασκευή.

Δικαστήριο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι έδωσε χθες, Τετάρτη, εντολή ο Μέλια, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM), να τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη μη καταβολή εγγύησης.

Ο Μέλια είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση της βίας σε διαδηλώσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2019. Ο Μέλια έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή ως πολιτικά υποκινούμενη.

Μετά την σημερινή παραίτηση του Γκαχάρια, ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εκτέλεση της δικαστικής εντολής να τεθεί υπό κράτηση ο Μέλια. Ένα πλήθος συγκεντρώθηκε για να πανηγυρίσει για την εξέλιξη αυτή έξω από τα γραφεία του κόμματός του, κυματίζοντας σημαίες της Γεωργίας, σύμφωνα με το Sputnik Georgia.

Μέσα από τα κεντρικά γραφεία του UNM, ο Μέλια ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Εκ μέρους όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, δηλώνω: Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους αυτής της κυβέρνησης και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για νέες πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Μέλια.

Το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περσινού Οκτωβρίου, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι οι εκλογές αυτές αμαυρώθηκαν από νοθεία και παραβιάσεις.

Ο Μέλια είχε δηλώσει τότε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους και είχε ζητήσει τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ