ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο 2020: Νέα πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής η υπουργός Χασιμότο

Τόκιο 2020: Νέα πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής η υπουργός Χασιμότο
Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP

Η Σέικο Χασιμότο, υπουργός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, επελέγη για τη θέση της νέας προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020», για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η Χασιμότο αντικατέστησε τον Γιοσιχίρο Μόρι, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε για κάποια σεξιστικά σχόλια.

Η 56χρονη πολιτικός είναι κάτοχος χάλκινου μεταλλίου στα 1.500 μέτρα του πατινάζ ταχύτητας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αλμπερτβιλ (1992), ενώ υπήρξε και πρωταθλήτρια ποδηλασίας.

Αρχικά, ως αντικαταστάτης του Μόρι είχε προκριθεί ένας 80χρονος άνδρας, ωστόσο ο διορισμός δεν προχώρησε μετά από νέο καταιγισμό αντιδράσεων.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή αριθμεί 24 μέλη, μόλις πέντε εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της Επιτροπής Γιοσιχίρο Μόρι προκάλεσε οργή στις αρχές του μήνα όταν παραπονέθηκε ότι οι επαγγελματικές συζητήσεις τείνουν να τραβούν πολύ επειδή οι «ανταγωνιστικές» γυναίκες που παρευρίσκονται σε αυτές «μιλούν πάρα πολύ».

Ανακαλώντας την εποχή που ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ράγκμπι Ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας, ο Μόρι είπε σε μια διαδικτυακή συνάντηση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας: «Οι γυναίκες έχουν μια ισχυρή αίσθηση ανταγωνισμού. Αν κάποια σηκώσει το χέρι της για να μιλήσει, όλες οι άλλες αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν επίσης. Όλες καταλήγουν να λένε κάτι».

Αργότερα ζήτησε συγγνώμη και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είπε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά οι αντιδράσεις τον εξανάγκασαν σε παραίτηση.

Η Σέικο Χασιμότο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα της υπουργού προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία της Ολυμπιακής Επιτροπής, αναφέρει το BBC.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020 θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, μετά την αναβολή τους για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ