ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Προειδοποιητική επιστολή στη Γερμανία περί νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος

ΕΕ: Προειδοποιητική επιστολή στη Γερμανία περί νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος
Φωτογραφία αρχείου Christoph Soeder/dpa via AP

H Γερμανία παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αμέλειάς της να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες απέστειλαν στη Γερμανία τη λεγόμενη «προειδοποιητική επιστολή», επειδή δεν έχει εφαρμόσει σωστά μια οδηγία για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη νομοθετική διασφάλιση της εύλογης ανταλλαγής πληροφοριών για το ξέπλυμα χρήματος με κεντρικά σημεία αναφοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα κενά στη νομοθεσία μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη την Ένωση.

Εκτός από τη Γερμανία, έχουν παραλείψει έως τώρα να συμμορφωθούν η Πορτογαλία και η Ρουμανία, οι οποίες έλαβαν επίσης ανάλογη προειδοποιητική επιστολή. Οι χώρες αυτές οι οποίες έλαβαν τις «προειδοποιητικές επιστολές» έχουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν.

Με την αποστολή της εν λόγω επιστολής έχει γίνει το πρώτο από τα πέντε προβλεπόμενα βήματα της λεγόμενης «διαδικασίας παράβασης», η οποίο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έγερση αγωγής κατά των χωρών αυτών, εφόσον βεβαίως δεν θα έχουν εν τω μεταξύ συμμορφωθεί, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εάν οι χώρες μέλη συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ