ΚΟΣΜΟΣ

«Η Αμερική επέστρεψε» δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη

«Η Αμερική επέστρεψε» δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη
AP Photo/Patrick Semansky

«Σας μιλώ σήμερα ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην αρχή της θητείας μου και στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο: Η Αμερική επέστρεψε» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στην επίσημη πρώτη ομιλία του ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου -έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης- η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή της Ουάσινγκτον στη διατλαντική σχέση με την Ευρώπη, μετά την τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τόνισε κατ' επανάληψη ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες - αποφασισμένες! - να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη», ενώ περιέγραψε τη σχέση της χώρας του με τους Ευρωπαίους εταίρους της ως «ακρογωνιαίο λίθο όλων αυτών που ελπίζουμε να πετύχουμε στον 21ο αιώνα».

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον προκάτοχό του, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια προκλήθηκαν εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

«Είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους συζήτησης σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του κόσμου μας. Μεταξύ εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε και εκείνων που θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κίνα, Ρωσία, πανδημία και κλίμα

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη ΗΠΑ και Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να την εμποδίσουν «να παίζει με διαφορετικούς κανόνες».

Ο ανταγωνισμός με την Κίνα «θα είναι σκληρός. Αυτό περιμένω. Αλλά ταυτόχρονα το καλωσορίζω» δήλωσε και έκανε λόγο για τον «αγώνα του μέλλοντος».

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε ακόμη στη Ρωσία ως ανταγωνιστή ο οποίος «απειλεί την ελευθερία του λαού του» και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη Ρωσία είναι διαφορετικές από αυτές που αφορούν την Κίνα, αλλά είναι εξίσου αληθινές. Ως απειλή για την Μέση Ανατολή περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν το Ιράν, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να επιστρέψει στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στο πλαίσιο του Ρ5+1.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού Covax, με την ελπίδα, όπως είπε, ότι και άλλες χώρες θα ενθαρρυνθούν να συνεισφέρουν. Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη αναμόρφωσης και ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει.

Μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ο Μπάιντεν ανέφερε ακόμη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την επιστροφή της χώρας του και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρώπη για την ηγετική στάση που επέδειξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεσμεύθηκε για κοινές και γενναίες λύσεις.

Χαιρετίζει η Γερμανία την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ χαιρέτισε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να παραμείνουν στη χώρα της οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί.

«Καταλαβαίνουμε αυτήν την επιβεβαίωση της δέσμευσης της Αμερικής προς την ασφάλεια της Ευρώπης, ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια στρατηγικά ενωμένη Δύση» είπε η υπουργός, σχολιάζοντας την ομιλία του Μπάιντεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Εξαρτάται πλέον από εμάς να πιάσουμε το χέρι που μας τείνει η Ουάσινγκτον» προσέθεσε.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ επισήμανε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής και της ατλαντικής ασφάλειας είναι μια κοινή προσπάθεια και αμοιβαία υποχρέωση. «Πρέπει να ανταποκριθούμε δείχνοντας τη δική μας δέσμευση σε αυτόν τον σκοπό, στις αμυντικές δαπάνες μας, στις κοινές στρατιωτικές αποστολές μας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ