ΚΟΣΜΟΣ

Έγκλημα σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γαλλία: Σουδανός μαχαίρωσε εργαζόμενο

Έγκλημα σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γαλλία: Σουδανός μαχαίρωσε εργαζόμενο
AP Photo/Lewis Joly

Ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης, υπεύθυνος κέντρου υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη νοτιοδυτική Γαλλία, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου την Παρασκευή από έναν Σουδανό του οποίου το αίτημα για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε, σε μια επίθεση που δεν θεωρείται τρομοκρατική από τους ερευνητές.

Ο Σουδανός αιτών άσυλο, ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι τον εργαζόμενο σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Πο, δεν είχε τρομοκρατικά κίνητρα, έγινε σήμερα γνωστό από την εισαγγελέα του Πο.

Η εισαγγελέας Σεσίλ Γκενσάκ είπε πως ο δράστης δεν ήταν καταγεγραμμένος στον εθνικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ ανέφερε, επίσης, πως μετά τη χθεσινή επίθεση, τον Σουδανό ακινητοποίησαν δύο μέλη του προσωπικού του κέντρου ασύλου.

«Δύο εργαζόμενοι του κέντρου παρενέβησαν, με πολύ θάρρος. Τον ακινητοποίησαν κρατώντας τον από τα χέρια και τον κλείδωσαν σε ένα γραφείο. Εκείνος δεν πρόβαλε αντίσταση», εξήγησε η ίδια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο 38χρονος δράστης είχε φθάσει στη Γαλλία το 2015 και είχε περάσει κάποιο χρόνο στο μεταναστευτικό κέντρο.

Έπειτα από δύο καταδίκες και μια ποινή κάθειρξης για τη διάπραξη βίαιων ενεργειών το διάστημα 2017-2019, είχε χάσει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και επρόκειτο να απελαθεί στην πατρίδα του, ωστόσο δεν είχε ανταποκριθεί στην κλήτευση να παρουσιαστεί ενώπιον των μεταναστευτικών αρχών, εξήγησε η αξιωματούχος.

Η Σεσίλ Γκενσάκ πρόσθεσε πως ο 38χρονος είχε πάει στο κέντρο αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα για να προσπαθήσει να του εκδώσουν έγγραφα, που ενδεχομένως θα παρέτειναν τη διαμονή του στη Γαλλία. Είχε μάλιστα εκνευριστεί με το προσωπικό στο κέντρο.

Το θύμα ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας ασύλου στο κέντρο. Άφησε την τελευταία του πνοή εκεί μία ώρα αφότου δέχθηκε απανωτές μαχαιριές στον λαιμό, είπε η εισαγγελέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ