ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι: Ένοχος -και- για δυσφήμιση κρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο

Αλεξέι Ναβάλνι: Ένοχος -και- για δυσφήμιση κρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε τον Αλεξέι Ναβάλνι ένοχο -και- για «δυσφήμιση» ενός βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λίγες μόλις ώρες αφότου ο επικριτής του Κρεμλίνου έχασε την έφεση που είχε ασκήσει κατά της φυλάκισής του στο πλαίσιο έτερης υπόθεσης, την οποία καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενη από το Κρεμλίνο.

«Ο Ναβάλνι διέπραξε το αδίκημα» δήλωσε η δικαστής Βέρα Ακίμοβα κατά την ανάγνωση της απόφασής της, η ποινή θα ανακοινωθεί στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.

Η Εισαγγελία ζήτησε σε αυτήν την υπόθεση την επιβολή προστίμου 950.000 ρουβλιών (περίπου 10.600 ευρώ) και ζήτησε να μετατραπεί σε φυλάκιση ποινή με αναστολή που είχε επιβληθεί αρχικά στον ηγέτη της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Ο 44χρονος Ναβάλνι κατηγορείται για διάδοση «ψευδών» και «προσβλητικών» πληροφοριών για έναν βετεράνο πολέμου, ο οποίος είχε υπερασπιστεί σε διαφημιστικό βιντεοκλίπ το περασμένο καλοκαίρι δημοψήφισμα που ενίσχυε τις εξουσίες του Ρώου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είχε χαρακτηρίσει, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αυτούς που μιλούσαν στο βιντεοκλίπ «ντροπή του έθνους» και «προδότες».

Η σοβιετική νίκη επί των Ναζί κατέχει σημαντική θέση στη ρωσική συλλογική συνείδηση και τιμάται ευρύτατα από τις αρχές και τους πολίτες. Οι επικρίσεις κατά βετεράνων πολέμου προκαλούν γενικά πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια.

Κατά τις προηγούμενες ακροάσεις, ο Ναβάλνι ενέτεινε την τεταμένη συνομιλία με την εισαγγελία και τη δικαστή, καταγγέλλοντας την υποταγή τους στις Αρχές και εκτιμώντας πως η Δικαιοσύνη χειραγωγούσε έναν άντρα 94 ετών για να καταστείλει έναν αντίπαλο της εξουσίας.

Παράλληλα, ο Αλεξέι Ναβάλνι είδε σήμερα την ποινή φυλάκισής του να επικυρώνεται μετά από έφεση την οποία ο ίδιος έχασε, εντούτοις η ποινή μειώθηκε ελαφρώς σε δυόμισι χρόνια -πρόκειται για υπόθεση απάτης που χρονολογείται από το 2014 και την οποία ο ίδιος καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ