ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκδόθηκε στη Γερμανία 95χρονος πρώην φρουρός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης

ΗΠΑ: Εκδόθηκε στη Γερμανία 95χρονος πρώην φρουρός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης
AP Photo/Ronald Zak

Πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που βαρύνεται με υποψίες περί «συνέργειας σε δολοφονίες», ηλικίας σήμερα 95 ετών, εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία, όπου η Δικαιοσύνη δύναται να ασκήσει εκ νέου δίωξη εις βάρος του.

Ο Γερμανός Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ, ο οποίος αναχώρησε από το Τενεσί με ιατρικό αεροσκάφος, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όπου αναμένεται να υποβληθεί σε ανάκριση από τους ερευνητές της αστυνομίας της Έσσης.

«Λάβαμε εντολή από τη γενική εισαγγελία του Τσέλε να ανακρίνουμε τον κ. Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ, σχετικά με τις κατηγορίες περί συνέργειας σε δολοφονία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Σεμπάστιαν Βολφ, ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της περιοχής.

Παρά την ηλικία του, η κατάσταση της υγείας του Μπέργκερ είναι καλή και μπορεί να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις των ερευνητών.

Εντούτοις, η εισαγγελία του Τσέλε -που έχει αναλάβει την υπόθεση, αλλά εγκατέλειψε στα τέλη Δεκεμβρίου την όλη διαδικασία σε βάρος του ελλείψει επαρκών αποδείξεων- παραμένει απαισιόδοξη σχετικά με το ενδεχόμενο δίκης: Δεν θα υπάρξει «πιθανόν» νέα έρευνα εκτός αν ο Μπέργκερ «προχωρήσει σε λεπτομερή ομολογία», εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας Μπερντ Κολκμάιερ.

Ο Μπέργκερ μετακόμισε στο Τενεσί το 1959 και έζησε εκεί για πολλά χρόνια, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παρελθόν του.

Όταν έγγραφα της ναζιστικής περιόδου, όπου αναφερόταν το όνομά του, ανακαλύφθηκαν το 1950 σε ένα πλοίο, που είχε ναυαγήσει στη Βαλτική, τότε οι ερευνητές άρχισαν να τον αναζητούν.

Θεωρείται ύποπτος από την αμερικανική Δικαιοσύνη για συνέργεια στον θάνατο κρατουμένων, όταν ήταν φρουρός, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 1945 στο στρατόπεδο Nόιενγκαμε, νοτιοανατολικά του Αμβούργου και σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Μέπεν, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκένωσης τον Μάρτιο του 1945.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε τον Μάρτιο την έκδοσή του στη Γερμανία διότι «υπηρέτησε εθελουσίως ως ένοπλος φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έλαβαν χώρα διώξεις».

Κατά τη διάρκεια ανακρίσεων στις ΗΠΑ, ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα φρουρός στο στρατόπεδο, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε για κακοποίηση ή θανάτους των κρατουμένων. Υποστήριξε ότι απλά ακολουθούσε εντολές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν ποτέ καταφύγιο σε αυτουργούς παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε εγκληματίες πολέμου» δήλωσε ο διευθυντής της αμερικανικής τελωνειακής αστυνομίας Τάε Τζόνσον.

Η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε το 1979 ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην αναζήτηση και έκδοση πρώην ναζιστών που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Έκτοτε, 68 άνθρωποι έχουν απελαθεί σε αυτό το πλαίσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ