ΚΟΣΜΟΣ

Το ανθρώπινο πρόσωπο του Μπάιντεν: Επισκέφτηκε Ρεπουμπλικανό βετεράνο με προχωρημένο καρκίνο

Το ανθρώπινο πρόσωπο του Μπάιντεν: Επισκέφτηκε Ρεπουμπλικανό βετεράνο με προχωρημένο καρκίνο
AP Photo/Patrick Semansky

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τον πρώην γερουσιαστή Μπομπ Ντόουλ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, δύο ημέρες αφότου ο απόμαχος Ρεπουμπλικάνος πολιτικός και δικηγόρος από το Κάνσας ανακοίνωσε πως έχει προχωρημένο καρκίνο στον πνεύμονα.

«Πάει καλά», περιορίστηκε να πει σε δημοσιογράφους ο κ. Μπάιντεν χθες, βγαίνοντας από εκκλησία. Ο 78χρονος αρχηγός του κράτους επισκέφθηκε τον 97χρονο στο κτηριακό συγκρότημα Γουότεργκεϊτ, όπου ζει ο αντίπαλος του Μπιλ Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1996.

Ο κ. Ντόουλ, που ήταν επίσης υποψήφιος αντιπρόεδρος το 1976, όταν ο Τζέραλντ Φορντ έχασε από τον Τζίμι Κάρτερ, ανακοίνωσε τη διάγνωση την Πέμπτη και διευκρίνισε ότι θα υποβληθεί σε θεραπεία την επόμενη εβδομάδα.

Γνωστός για την ετοιμολογία του, το χιούμορ του και τις ικανότητές του στον χειρισμό κοινοβουλευτικών υποθέσεων, ο κ. Ντόουλ είχε μακρά καριέρα στο αμερικανικό Κογκρέσο και υπήρξε επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας δύο φορές.

Είχε διεκδικήσει το χρίσμα του GOP για να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές τρεις φορές — έχασε από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1980 και από τον Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους το 1988, προτού εντέλει το εξασφαλίσει το 1996. Υπέστη όμως βαριά ήττα εκείνη τη χρονιά από τον Μπιλ Κλίντον.

bob_dole.jpg
Το 2019, του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του συνταγματάρχη από τον Ντόναλντ Τραμπ.AP Photo/Evan Vucci

Τον Απρίλιο του 1945, ο τότε ανθυπολοχαγός της 10ης ορεινής ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού Μπομπ Ντόουλ τραυματίστηκε βαριά από τα πυρά πολυβολητή των ναζί στα Απέννινα Όρη, νότια από την Μπολόνια, στην πλάτη και στο χέρι.

Οι άνδρες της μονάδας του δεν πίστευαν πως θα επιζούσε. Χρειάστηκε μακρά περίοδο αποθεραπείας. Παρασημοφορήθηκε αρκετές φορές και, το 2019, του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του συνταγματάρχη από τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από — ομόφωνες — αποφάσεις των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ