ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έρευνα σε βάρος βουλευτού του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Τουρκία: Έρευνα σε βάρος βουλευτού του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
Από την κηδεία των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ IHA via AP

Στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας τέθηκε η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Ντιραγιέτ Ντιλάν Τασντεμίρ, η οποία κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι μετέβη σε περιοχή του βόρειου Ιράκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων ανταρτών του PKK, όπου σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα 13 Τούρκοι στρατιώτες που κρατούνταν όμηροι.

«Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της βουλευτού Ντιραγιέτ Ντιλάν Τασντεμίρ για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, έπειτα από τις αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής» αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε χθες, Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε την Ντιραγιέτ Ντιλάν Τασντεμίρ ότι μετέβη στη Γκάρα, στο βόρειο Ιράκ -όπου πρόσφατα η Άγκυρα διεξήγαγε επιχείρηση κατά του PKK.

Η Τουρκία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το PKK ότι εκτέλεσε 13 Τούρκους υπηκόους, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας οι περισσότεροι, τους οποίους κρατούσε αιχμάλωτους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το PKK αναγνώρισε τον θάνατο μίας ομάδας κρατουμένων, όμως απέρριψε την εκδοχή της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς.

«Το HDP είναι το κόμμα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Δεν έχουν πολιτική προσωπικότητα [οι βουλευτές του]. Είναι όμηροι του PKK» δήλωσε ο Σοϊλού.

Από πλευράς της, η Ντιραγιέτ Ντιλάν Τασντεμίρ απέρριψε τις κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών.

«Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έκανε μια δήλωση δίνοντας το όνομά μου, βασιζόμενος στη αποκαλούμενη μαρτυρία ενός προσώπου. Θα αποδείξουμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα και συκοφαντία» ανέφερε η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ