ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Αίγυπτος διευρύνουν τη συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο

Ισραήλ και Αίγυπτος διευρύνουν τη συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πλαισιωμένος από τον Αιγύπτιο υπουργός Πετρελαίου, Ταρέκ Ελ Μόλα (αριστερά), και τον ομόλογό του του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ Twitter

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος διευρύνουν τη συνεργασία τους στο ενεργειακό τομέα, με επίκεντρο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα, πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού στο Ισραήλ έπειτα από πέντε χρόνια.

Ο Ελ Μόλα και ο Ισραηλινός ομόλογός του Γιουβάλ Στάινιτζ συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους με στόχο τη σύνδεση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ με εγκαταστάσεις που ανήκουν στην αιγυπτιακή εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω ενός υπεράκτιου αγωγού. Η συμφωνία θα διευκολύνει το Ισραήλ να εξάγει υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη, μέσω των αιγυπτιακών εγκαταστάσεων.

Ο Αιγύπτιος υπουργός έγινε δεκτός στο Ισραήλ και από τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο είναι μια «εκπληκτική ευκαιρία» για συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και άλλων χωρών.

Μιλώντας στην αρχή της συνάντησής τους, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα» στις σχέση των δύο χωρών και είπε ότι στην περιοχή υπάρχει αρκετό αέριο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών τους και να γίνουν σημαντικοί εξαγωγείς.

Από την πλευρά του ο Ελ Μόλα διευκρίνισε ότι προσβλέπει στις συνομιλίες στο πλαίσιο του Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum, EMGF), το οποίο συμμετέχουν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το Ισραήλ εντάχθηκε στο EMGF τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια εξέλιξη που καθιέρωσε επίσημα το «δημιούργημα» των Στάινιτζ και Ελ Μόλα κυρίαρχο περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό με έδρα το Κάιρο.

Η Γαλλία επίσης έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στον οργανισμό, όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν ήδη ως παρατηρητές.

Απώτερος στόχος του Φόρουμ είναι να συνεργαστεί για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα, την Ιταλία και στη συνέχεια την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο τελικός στόχος είναι να προμηθεύει το 10% των αναγκών φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου, στην αγορά της οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί Ρωσία και ακολουθεί η Νορβηγία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ