ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Διακρίνει «παράθυρο» για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

Ερντογάν: Διακρίνει «παράθυρο» για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν
Turkish Presidency via AP

«Παράθυρο ευκαιρίας» για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν διακρίνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί.

«Θα θέλαμε η νέα αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οι πρόσφατες δηλώσεις επέτρεψαν να ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιριών για αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, Κυριακή.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η επανενεργοποίηση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης,, όπως ονομάζεται η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), είναι η «πιο λογική στάση» που πρέπει να υιοθετηθεί.

«Η άρση των κυρώσεων είναι ένα νομικό και λογικό αίτημα. Το Ιράν θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις του [όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα] μετά την άρση των κυρώσεων. Η στρατηγική του Ιράν, όπως έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα, θα είναι να πράττει ανάλογα με τις ενέργειες» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Τουρκία έχει καλέσει επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να θέσουν τέλος στις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμη να δεσμεύσει εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν το 2018 με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη περιμένουν η καθεμιά από την πλευρά της να κάνει η άλλη το πρώτο βήμα.

Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα, Κυριακή, για τις συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εφαρμογής νόμου που περιορίζει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών δραστηριοτήτων εάν διατηρηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ