ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Έφθασαν» 20.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Γάζα: «Έφθασαν» 20.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
AP Photo/Khalil Hamra

Η Λωρίδα της Γάζας παρέλαβε 20.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστάτησε ο αντίπαλος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Μοχάμεντ Νταχλάν, ο οποίος και διαμένει αυτή τη στιγμή στα ΗΑΕ.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Γάζας ανέφεραν πως θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς αύριο, Δευτέρα, δίνοντας προτεραιότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Η κίνηση αυτή από τον Νταχλάν, τον οποίο απέπεμψε ο Αμπάς από το κόμμα του Φατάχ πριν από μία δεκαετία και τον ανάγκασε να οδηγηθεί στην εξορία, γίνεται αντιληπτή από αναλυτές ως μια προσπάθεια να κερδίσει πόντους εν όψει των προγραμματισμένων παλαιστινιακών εκλογών αργότερα φέτος.

«Το φορτίο είναι μια γενναιόδωρη προσφορά των αδελφικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook ο Ντάχλαν, ο οποίος θεωρείται εδώ και καιρό πιθανός διάδοχος του Αμπάς.

«Υποσχόμαστε στον λαό μας ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε και άλλα» ανέφερε.

Η Γάζα παρέλαβε τις πρώτες 2.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V την Τετάρτη, τα οποία έστειλε η κυβέρνηση Αμπάς, αφότου το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά τους μέσω των συνόρων του.

Η Γάζα, με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει περισσότερα από 54.000 κρούσματα κορωνοϊού και 543 θανάτους.

Τον Αύγουστο, τα ΗΑΕ εξόργισαν τους Παλαιστίνιους όταν σύναψαν διπλωματική συμφωνία με τον Ισραήλ, μια κίνηση που ο Αμπάς χαρακτήρισε «προδοτική». Ορισμένοι επέκριναν τον Νταχλάν που δεν καταδίκασε τη συμφωνία, άλλοι υπονόησαν ότι ενδεχομένως είχε παίξει κάποιον ρόλο.

Στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι είχαν ανάμεικτα συναισθήματα. «Πώς μπορούμε να ευχαριστήσουμε τα Εμιράτα; Εγκατέλειψαν τον αγώνα μας και εξομάλυναν τις σχέσεις τους με τους Ισραηλινούς» αναφέρεται σε μια ανάρτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ