ΚΟΣΜΟΣ

Καθηλώνει τα Boeing 777 της η United Airlines - Μαρτυρίες για το πρωτοφανές ατύχημα στο Ντένβερ

Καθηλώνει τα Boeing 777 της η United Airlines - Μαρτυρίες για το πρωτοφανές ατύχημα στο Ντένβερ
Broomfield Police Department via AP

Την αναστολή των πτήσεων των 24 Boeing 777 που διαθέτει στο στόλο της και φέρουν τον ίδιο τύπο κινητήρα με το αεροσκάφος που πραγματοποίησε προσγείωση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο στο Ντένβερ ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία United Airlines μετά το πρωτοφανές περιστατικό. 

Η ανακοίνωση της εταιρείας ακολούθησε την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σχετικά με επίσπευση των ελέγχων στα αεροσκάφη 777 που φέρουν τους κινητήρες Pratt & Whitney PW4000.

Η United ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ «προκειμένου να αποφασίσει ενδεχόμενα επιπρόσθετα βήματα, που ίσως θα χρειαστούν για να διασφαλιστεί ότι τα αναφερόμενα αεροσκάφη ανταποκρίνονται στους αυστηρούς κανόνες ασφάλειας και μπορούν να επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία».

Η FAA ανακοίνωσε πως αναμένει ότι η διεξαγωγή των νέων ελέγχων θα απαιτήσει την προσωρινή έξοδο ορισμένων αεροσκαφών από την ενεργό πτητική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, η United Airlines είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία στις ΗΠΑ που χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη 777 με τους αναφερόμενους κινητήρες.

Τα ίδια αεροσκάφη βρίσκονται σε χρήση από αεροπορικές εταιρείες στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την FAA.

«Έχουμε εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ασφάλειας, μετά το χθεσινό [προχθεσινό] περιστατικό» ανέφερε η ανακοίνωση της FAA. «Βάσει της αρχικής πληροφόρησης, καταλήγουμε ότι το μεσοδιάστημα των ελέγχων πρέπει να επισπευστεί στα πτερύγια των στροβίλων που είναι μοναδικά σε αυτό το μοντέλο του κινητήρα, που χρησιμοποιείται μόνο από τα αεροσκάφη 777».

Ένα δυνατό «μπαμ»

Η δυνατή έκρηξη ήταν ακούστηκε αμέσως μετά την απογείωση της πτήσης 328 της United. Κάτι είχε προφανώς πάει στραβά.

Μερικοί από τους 241 επιβαίνοντες στην πτήση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ προς τη Χονολουλού άνοιξαν τα παράθυρά τους για να δουν έναν διαλυμένο κινητήρα να εκτοξεύει φλόγες και κομμάτια του αεροπλάνου να πέφτουν.

Άλλοι έκλεισαν τα παράθυρά τους, άρπαξαν τους αγαπημένους τους και άρχισαν να προσεύχονται. Χιλιάδες πόδια πιο κάτω, σε ένα προάστιο του Ντένβερ, άνθρωποι στο έδαφος έτρεξαν να καταφύγουν για να αποφύγουν τα συντρίμμια που ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν στη γη.

Οι πιλότοι πραγματοποίησαν μια κλήση και μετά, αφού γύρισαν πίσω στο αεροδρόμιο, προσγείωσαν με ασφάλεια το αεροπλάνο Boeing 777-200.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχαν αναφορές τραυματισμών ούτε στον αέρα ούτε στο έδαφος. Ωστόσο, οι μαρτυρίες των επιβατών δείχνουν ότι το περιστατικό προκάλεσε έντονο φόβο σε όλους τους εμπλεκόμενους.

O Τράβις Λουκ άκουσε έναν τεράστιο θόρυβο όταν κοίταξε στο παράθυρο. Αμέσως έβγαλε το κινητό του και τράβηξε αυτή τη φωτογραφία:

«Υπήρξε μια μεγάλη έκρηξη και το είδος του ήχου που δεν θέλετε να ακούσετε όταν βρίσκεστε στο αεροπλάνο», είπε ο Λουκ, ο οποίος πετούσε με τη σύζυγό του. «Αμέσως κοίταξα προς τα κάτω και με φόβο είδα ότι ο κινητήρας στο πλάι μου έλειπε».

«Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που δεν ήμασταν πάνω από τον ωκεανό, γιατί εκεί κατευθυνόμασταν», πρόσθεσε.

Η Βένα είπε ότι το πλήρωμα μετέδωσε την ψυχραιμία του και στους επιβάτες, αν και εξακολουθούσε να ανησυχεί.

«Δεν υπήρχε πανικός στο πλήρωμα, δεν υπήρχε πανικός στους επιβάτες», είπε.

«Ανησυχούσα απλώς για τα παιδιά μου γιατί δεν ήταν μαζί μας, ήταν στο σχολείο και αυτές ήταν οι πρώτες μας διακοπές μόνοι μετά από 21 χρόνια».

«Στην αρχή νομίζω ότι ήταν αρκετά πανικοβλημένο», δήλωσε ο Νταν Σμιθ από το Πόρτλαντ στο Μέιν, «αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι έκαναν καλή δουλειά για να μας ηρεμήσουν».

Η Μπρέντα Ντον, που ταξίδευε με τα παιδιά της, είδε τον καπνό έξω από το παράθυρο. Αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, αναφέρει το CNNi. «Η κόρη μου καθόταν στο παράθυρο και της είπα: Μην κοιτάς, ας κλείσουμε το παράθυρο και ας προσευχηθούμε» δήλωσε. «Αυτό κάναμε. Ενώσαμε τα χέρια μας και προσευχηθήκαμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ