ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Δεκάδες φάλαινες πιλότοι εξώκειλαν σε ακτή της χώρας

Νέα Ζηλανδία: Δεκάδες φάλαινες πιλότοι εξώκειλαν σε ακτή της χώρας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ AP Photo

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας έχουν κινητοποιηθεί σήμερα για να σώσουν πολλές δεκάδες φάλαινες πιλότους που βρίσκονται παγιδευμένες σε ακτή στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, όπου συχνά έχουν βρεθεί να έχουν εξοκείλει κοπάδια των θηλαστικών αυτών.

Το υπουργείο Διατήρησης (DOC) του περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι οι 49 φάλαινες πιλότοι εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στο Φέργουελ Σπιτ, μια λωρίδα άμμου που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων στα βόρεια της πόλης Νέλσον.

Στα μέσα του απογεύματος σήμερα στη Νέα Ζηλανδία, τουλάχιστον 9 φάλαινες πιλότοι ήταν ήδη νεκρές και περίπου εξήντα άνθρωποι προσπαθούσαν να κρατήσουν στη ζωή τις υπόλοιπες με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξαναβγούν στα ανοιχτά με την παλίρροια, διευκρίνισε το DOC.

«Ειδικοί στα θαλάσσια θηλαστικά θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις για να ξαναβγούν στη θάλασσα και για την φροντίδα τους στην ακτή, έχοντας στόχο να τις κρατήσουν σε ένα δροσερό περιβάλλον με υγρασίας», εξήγησε εκπρόσωπος του DOC.

Το Φέργουελ Σπιτ είναι μια λωρίδα άμμου μήκους 26 χιλιομέτρων που φτάνει στο Γκόλντεν Μπέι.

Εκεί έχουν εξοκείλει δεκάδες φορές κοπάδια φαλαινών πιλότων τα τελευταία 15 χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2017, σχεδόν 700 θηλαστικά αυτού του είδους είχαν εξοκείλει στο Φέργουελ Σπιτ και από αυτά τα 250 είχαν πεθάνει.

Γι'αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική εξήγηση.

Υποθέσεις γίνονται για ασθένεια, για σφάλματα πλοήγησης, παρουσία θηρευτών, ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες ή προβλήματα που συνδέονται με την τοπογραφία που έχουν ορισμένα μέρη.

Ωστόσο σε άλλες υποθέσεις που γίνονται η ευθύνη επιρρίπτεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως στην διαταραχή που προκαλούν στις φάλαινες τα σόναρ υψηλής συχνότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ