ΚΟΣΜΟΣ

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην Άγκυρα

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην Άγκυρα
REUTERS/Mehmet Ozer

Με εντολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έκλεισαν σήμερα η γερμανική Πρεσβεία στην Άγκυρα, το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη καθώς και η γερμανική σχολή της πόλης, μετά από πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε παράλληλα προειδοποίηση προς τους Γερμανούς πολίτες στην Άγκυρα για τον κίνδυνο επίθεσης. 

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάϊερ, οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη επίθεση, γι’ αυτό και προχώρησαν στο κλείσιμο των αντιπροσωπειών του γερμανικού κράτους, αλλά και σχολείων, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

«Χθες το βράδυ, οι αρχές ασφαλείας μας έλαβαν αρκετές συγκεκριμένες και πολύ σοβαρές πληροφορίες ότι προετοιμάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των γερμανικών αντιπροσωπειών μας στην Τουρκία», δήλωσε ο Στάινμαϊερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, η κουρδική οργάνωση TAK, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 37 ανθρώπους στην Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της οργάνωσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται με λεπτομέρειες η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου η οποία περιγράφεται ως «πράξη εκδίκησης» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην νοτιοανατολική Τουρκία που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους ενώ προανήγγειλε περισσότερες αιματηρές επιθέσεις.

Το TAK έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για άλλη μια επίθεση στην Άγκυρα, τον προηγούμενο μήνα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει διακόψει τις σχέσεις της με το PKK, ωστόσο οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως οι δεσμοί μεταξύ τους παραμένουν ισχυροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ