ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παγωμένη λίμνη στο Νιου Χαμσάιρ μετατρέπεται σε διάδρομο προσγείωσης

ΗΠΑ: Παγωμένη λίμνη στο Νιου Χαμσάιρ μετατρέπεται σε διάδρομο προσγείωσης
Screen grab από βίντεο

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χειμώνα, όμως φέτος το ψύχος που τύλιξε τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο δριμύ ώστε τα αεροπλάνα να μπορούν να προσγειωθούν στην παγωμένη λίμνη Ουίνιπεσοκι, στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Μήκους 800 μέτρων, ο διάδρομος δεν λειτουργεί παρά μόνο όταν ο πάγος που τον καλύπτει έχει πάχος τουλάχιστον 30 εκατοστά, εξηγεί ο Πολ ΛαΡοσέλ, υπεύθυνος του αεροδρομίου -το μοναδικό από πάγο που έχει εγκρίνει η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

«Δεν μεταφέρουμε τα φορτηγά μας εδώ, εάν δεν έχουμε 30 εκατοστά πάγου. Εάν έχουμε 22 εκατοστά εδώ, κάτω από τα 30 εκατοστά πιο πέρα ή 25 εκατοστά σε άλλο σημείο, δεν λειτουργούμε. Μόνο εάν υπάρχει το ίδιο πάχος πάγου παντού» εξηγεί ο ΛαΡοσέλ, ο οποίος βγαίνει κάθε ημέρα για να μετρήσει το πάχος του πάγου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πάγος έφθασε τα 50 εκατοστά και στο αεροδρόμιο, που είχε ανοίξει πριν από μία εβδομάδα, προσγειώθηκαν κάποια αεροσκάφη.

Όχι, πάντως, χωρίς δυσκολίες.

«Ο πάγος γλιστράει. Πολλοί πιλότοι το λένε» αναφέρει η Κάρολ Νιουόλα, εκ των υπευθύνων της λειτουργίας του διαδρόμου προσγείωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ