ΚΟΣΜΟΣ

Με κυρώσεις «απαντά» η ΕΕ στη χούντα της Μιανμάρ

Με κυρώσεις «απαντά» η ΕΕ στη χούντα της Μιανμάρ
AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος στρατιωτικών της Μιανμάρ που είναι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν στοχευμένες κυρώσεις κατά οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συμφερόντων στρατιωτικών, καθώς στη χώρα αυτή αυτοί είναι επιχειρηματίες και κατέχουν τμήματα της οικονομίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπήρξε πολιτική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον στρατιωτικών αξιωματικών και ξεκίνησαν οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την οριστικοποίηση [των κυρώσεων] και την έγκρισή τους» δήλωσε παράλληλα διπλωματική πηγή. «Η διαδικασία αυτή μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε «αποκλιμάκωση της εν εξελίξει κρίσης με τον άμεσο τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», την αποκατάσταση της πολιτικής κυβέρνησης και την απελευθέρωση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της de facto επικεφαλής της εκλεγμένης κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Τρεις εβδομάδες μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και σήμερα, Δευτέρα, στους δρόμους της χώρας καταγγέλλοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα, και αψηφώντας τη χούντα που προειδοποιούσε τους διαδηλωτές ότι κινδυνεύουν να «σκοτωθούν»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ