ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Πρώτη καταδίκη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Μάλτα: Πρώτη καταδίκη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία
AP Photo/Str

Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βαλέτα ο Βίνσεντ Μουσκάτ, εκ των τριών κατηγούμενων για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που συγκλόνισε τη χώρα το 2017. Απογοητευμένη η οικογένεια της δημοσιγράφου από την ποινή, η οποία είναι σχετικά επιεικής σε σχέση με τον ποινικό κώδικα της Μάλτας.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, το δικαστήριο ανέφερε πως έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι ο Βίνσεντ Μουσκάτ -ο οποίος δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία- συνεργάστηκε με την αστυνομία και ότι η εισαγγελία είχε επίσης ζητήσει την επιβολή της συγκεκριμένης ποινής.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη κατηγορουμένου για τη δολοφονία της δημοσιογράφου που σόκαρε τη Μάλτα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η δημοσιογράφος-μπλόγκερ, με ειδίκευση στην ερευνητική δημοσιογραφία, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία κατήγγειλε στο μπλογκ της Running Commentary την ενδημική διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017. Ήταν ηλικίας 53 ετών.

Θεωρούμενοι ως απλοί εκτελεστές, τρεις άνδρες, οι αδελφοί Άλφρεντ και Τζορτζ Ντετζιόρτζιο, καθώς και ο Βίνσεντ Μουσκάτ, συνελήφθησαν και σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις μία ημέρα μετά, για την κατασκευή, τοποθέτηση και πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού που σκότωσε τη δημοσιογράφο.

Έκτοτε δήλωναν αθώοι. Έως σήμερα, όταν ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας, ο Βίνσεντ Μουσκάτ δήλωσε ένοχος.

Αμέσως μετά, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, ποινή σχετικά επιεικής σε σχέση με τον ποινικό κώδικα της Μάλτας. Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι ο κατηγορούμενος αποποιήθηκε του δικαιώματος να εφεσιβάλει την απόφαση και συνεργάστηκε με τη Δικαιοσύνη.

Δικαστική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως ο Μουσκάτ έδωσε στην αστυνομία ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου, απογοητευμένη από την ετυμηγορία, ανέφερε, εντούτοις, πως ελπίζει ότι η καταδίκη του Μουσκάτ «θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη απονομή Δικαιοσύνης για την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ