ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Οι κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ σε δηλώσεις τους πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.με την Τουρκία. REUTERS/Francois Lenoir

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων για την συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, που κυκλοφόρησε πριν από την έναρξη της σημερινής συνάντησης των ηγετών της ΕΕ, η Άγκυρα θα συμφωνήσει να πάρει πίσω «όλους τους νέους παράτυπους μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά», ενώ οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μετακινηθούν σε κέντρα υποδοχής στην ελληνική ενδοχώρα.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα επανεγκαταστήσει το ανώτατο όριο των 72.000 Σύρων από την Τουρκία στη βάση «ένας προς έναν» - δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που δεν έχουν προηγουμένως προσπαθήσει να εισέλθουν στην ΕΕ παράτυπα. Στην περίπτωση υπέρβασης αυτού του αριθμού, η συμφωνία θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι τα επιπλέον € 3 δις που απαιτεί η Τουρκία ως μέρος της συμφωνίας, είναι πιθανό να καταβληθούν απευθείας από τα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το έγγραφο αναφέρει δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ, που κάνει λόγο για κάλυψη του ποσού κατά «40 με 50%» από την Γερμανία σημειώνοντας πως «ορισμένα κράτη μέλη δεν θα έχουν συμμετοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ