ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Μέχρι τις 15 Μαρτίου η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Μέχρι τις 15 Μαρτίου η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
AP Photo/Peter Dejong

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα μέτρο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει στις 8 Μαρτίου εάν η απαγόρευση θα παραταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, είπε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Να σημειωθεί ότι η 15η Μαρτίου είναι η ημέρα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Η κυβέρνηση έδωσε μάχη με τον χρόνο για να ετοιμάσει νομοσχέδιο, προκειμένου να διατηρήσει σε ισχύ τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ύστερα από τη απόφαση δικαστηρίου που έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί το αμφιλεγόμενο μέτρο κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η τωρινή αιτιολόγηση της κυβέρνησης στερείται επαρκούς νομικής βάσης, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκάζονται τώρα να συντάξουν ένα νέο νομοσχέδιο και να το ψηφίσουν με γρήγορες διαδικασίες.

«Προς το παρόν, βρισκόμαστε ακόμη σε μια απίστευτα δύσκολη φάση», εξήγησε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι «αναπόφευκτο», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι τις 04.30 είχε ήδη παραταθεί μία φορά, μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ωστόσο μια μικρή χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων.

Μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά. Υπενθυμίζεται ότι η εθνική ένωση εστιατορίων και επιχειρήσεων catering της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει το ολλανδικό κράτος για να ανατρέψει το lockdown που έχει επιβληθεί στον κλάδο προς ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού, διατυπώνοντας φόβους ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε πολυάριθμα «λουκέτα».

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις τα καταστήματα που διαθέτουν τα λεγόμενα μη αναγκαία είδη θα μπορούν από τις 3 Μαρτίου να δεχτούν περιορισμένο αριθμό πελατών, κατόπιν ραντεβού.

Από την επόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσουν επίσης τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα επανέλθουν στις τάξεις τους για τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ