ΚΟΣΜΟΣ

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance
NASA TV

Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseverance κατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.

Μπορεί το όνομα του ρόβερ να σημαίνει «επιμονή», τα λαγωνικά του internet όμως αποδείχτηκαν το ίδιο επίμονα.

Όπως αναφέρει το Space.com, χρήστες του internet βρήκαν ότι τα χρωματιστά μοτίβα πάνω στο αερόστατο σχηματίζουν τη φράση «Dare Mighty Things» (σ.σ. «τολμήστε τα μεγάλα» σε ελεύθερη απόδοση) η οποία προέρχεται από ομιλία του Θίοντορ Ρούσβελτ και χρησιμοποιείται ως σλόγκαν στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, όπου αναπτύχθηκε το τροχοφόρο ρομπότ.

Το αλεξίπτωτο φαίνεται πως είναι χωρισμένο σε τρεις δακτυλίους στους οποίους το κόκκινο χρώμα αναπαριστά τον αριθμό ένα και το λευκό το μηδέν.

Το μήνυμα κρύβεται στον εσωτερικό δακτύλιο, με κάθε λωρίδα του αλεξίπτωτου να αντιστοιχεί σε ένα ψηφίo.

Για παράδειγμα, επτά άσπρες λωρίδες, μια κόκκινη και μετά δύο ακόμα λευκές λωρίδες κωδικοποιούν την αλληλουχία 0000000100 που συμβολίζει το 4 στο δυαδικό σύστημα. Αν προσθέσουμε τον αριθμό 64 καταλήγουμε στο 68, τον κώδικα ASCII για το γράμμα D.

Ο εξωτερικός δακτύλιος φαίνεται πως κρύβει κι αυτός ένα μήνυμα, τις γεωγραφικές συντεταγμένες του JPL: 34°11’58” N 118°10’31” W.

Το χρωματικό μοτίβο σίγουρα είχε και τεχνική σημασία, αφού επέτρεψε στο Κέντρο Ελέγχου να βεβαιωθεί ότι το αλεξίπτωτο είχε αναπτυχθεί χωρίς να μπερδευτεί.

Είναι πάντως γεγονός ότι η επίμαχη φράση διακρίνεται στον τοίχο της αίθουσας του JPL από όπου οι υπεύθυνοι της αποστολής παρακολούθησαν την επιχείρηση προσεδάφισης την περασμένη Πέμπτη.

Στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, σχολιαστής της NASA δήλωσε:

«Κάποιες φορές αφήνουμε μηνύματα στη δουλειά μας για να τα εντοπίσουν άλλοι. Σας προσκαλούμε να κάνετε μια προσπάθεια».

Η NASA έχει εξάλλου χρησιμοποιήσει το σλόγκαν σε αναρτήσεις στο λογαριασμό του Perseverance στο Twitter καθώς και σε ένα βίντεο του 2013 για το ρομπότ Curiosity, το οποίο είχε τίτλο Dare Mighty Things.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μηχανικοί της NASA αφήνουν μήνυμα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρόβερ Curiosity, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2012 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη, φέρει στους τροχούς του μικροσκοπικές τρύπες που τους επιτρέπει να μην μπλοκάρουν από τις μικρές πέτρες, φέρουν όμως και το κρυφό μήνυμα JPL σε κώδικα Μορς.

Έτσι, καθώς το ρόβερ κινείται γύρω από την επιφάνεια του Άρη αποτυπώνει το JPL όπου πηγαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ