ΚΟΣΜΟΣ

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Γιούνκερ και Σουλτς

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Γιούνκερ και Σουλτς
EUROKINISSI

Την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως η υπό διαμόρφωση συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και διασφαλίζει την ατομική εξέταση καθενός που αιτείται άσυλο. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε πως κανένας δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του σε αυτήν την κρίση.

Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα και θα σπάει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών. Επιπλέον, χαιρέτισε την ανάλυση της Επιτροπής ότι είναι νομικά αποδεκτή η υπό διαμόρφωση συμφωνία, ενώ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. “Είναι εντυπωσιακό πως κάποια κράτη-μέλη επιτίθενται με κριτικό τρόπο στις λύσεις που προτείνουμε αλλά δεν δέχονται να πάρουν πρόσφυγες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς για τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Μ. Σουλτς ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σήμερα το πρωί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή. Μάλιστα, σημείωσε πως ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την ελευθεροτυπία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ