ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επεισόδια σε διαδηλώσεις νέων κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας

Γαλλία: Επεισόδια σε διαδηλώσεις νέων κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας
REUTERS/ GONZALO FUENTES

Επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι στο Παρίσι και την επαρχία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων χιλιάδων νέων κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, σε όλη τη Γαλλία.

Στο Παρίσι, τραπεζικά καταστήματα υπέστησαν ζημιές και τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν. Επεισόδια ξέσπασαν επίσης στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Νάντη, την Ρουέν και τη Μασσαλία. Τα επεισόδια σημειώθηκαν πριν από την επίσημη έναρξη της διαδήλωσης, η οποία είχε προβλεφθεί για τις 14:30 (ώρα Ελλάδας).

Δεκάδες λύκεια και πανεπιστημιακές σχολές παραμένουν αποκλεισμένα σε όλη τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τις παραχωρήσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία αναθεώρησε το σχέδιό της μπροστά στην αντίδραση των συνδικάτων και οργανώσεων της νεολαίας, οι αντίπαλοι του σχεδίου εννοούν να διατηρήσουν την πίεση, έπειτα από μια πρώτη επιτυχημένη κινητοποίηση την περασμένη εβδομάδα.

"Το διακύβευμα είναι να μαζικοποιηθεί η κινητοποίηση από την πλευρά των νέων, πριν ενωθούν με τους μισθωτούς στις 31 Μαρτίου", εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ουίλιαμ Μαρτινέ, πρόεδρος της UNEF, του μεγαλύτερου φοιτητικού συνδικάτου και μιας από τις οργανώσεις οι οποίες κάλεσαν τους φοιτητές και τους μαθητές στη σημερινή κινητοποίηση.

Ο Μαρτινέ λέει ότι περιμένει να κατέβουν στους δρόμους τουλάχιστον όσοι νέοι είχαν κατέβει στις 9 Μαρτίου, όταν 100.000 είχαν διαδηλώσει παντού στη Γαλλία στο πλευρό 400.000 μισθωτών, σύμφωνα με την UNEF. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο για ένα σύνολο 224.000 διαδηλωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ