Σαρλ Μισέλ: Τον Μάρτιο στρατηγική συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
Ανανεώθηκε:
Τον Μάρτιο θα γίνει στρατηγική συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ερωτηθείς μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής, προσθέτοντας ότι θα προετοιμαστεί αυτή η συζήτηση το επόμενο διάστημα.
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, δεν είναι μυστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποιες δυσκολίες με την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «αλλά ο στόχος είναι λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν ληφθεί να συζητήσουμε ξανά το Μάρτιο και να λάβουμε αποφάσεις μαζί γι'αυτό το ζήτημα».
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ τη δεύτερη ημέρα της τηλεδιάσκεψης εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, καθώς και την ανυπομονησία τους για συνεργασία με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.
«Μία ισχυρότερη Ευρώπη δημιουργεί ισχυρότερο ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί.
To ΝΑΤΟ διαδραμάτισε και διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο να φέρει πιο κοντά τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
«Μοιραζόμαστε τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, έχουμε κοινά στρατηγικά ενδιαφέροντα και είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι αυτή η νέα διοίκηση Μπάιντεν προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για ανανέωση της ισχυρής διατλαντικής συμμαχίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.
Συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές απειλών, τις κυβερνοαπειλές, τις υβριδικές και την παραπληροφόρηση και χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την ανθεκτικότητά μας, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τα εργαλεία μας».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε «ότι οι ισχυρές συμμαχίες απαιτούν ισχυρούς συμμάχους γι'αυτό είμαι πεπεισμένος ότι μία ισχυρή ΕΕ είναι ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ».
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εστίασε στη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι «η περιοχή της Μεσογείου είναι στρατηγικής σημασίας».
Tη σημασία της νέας αμερικανικής διοίκησης υπό τον Τζο Μπάιντεν τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Όπως εσείς, καλωσορίζω τη νέα διοίκηση Μπάιντεν στην επανοικοδόμηση συμμαχιών στην ενδυνάμωση των διατλαντικών δεσμών και αυτό θα είναι το βασικό ζήτημα όταν συναντηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αργότερα αυτό το χρόνο στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «καμία χώρα ή ήπειρος δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές μόνη, ούτε η Ευρώπη μόνη της ούτε η Βόρεια Αμερική μόνη, αλλά η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μαζί» και έκανε λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, πιο βίαιες μορφές τρομοκρατίες, διαδικτυακές επιθέσεις, άνοδο της Κίνας και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».
«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ σε ζητήματα όπως η ανθεκτικότητα, όπως το διαδίκτυο, όπως στην κλιματική αλλαγή και επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ζητήματα στα οποία συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια όπως η σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο», επεσήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Τέλος υπογράμμισε ότι «για το ΝΑΤΟ το βασικό κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ήταν να διαβεβαιώσει ότι μία υγειονομική κρίση δεν θα γίνει κρίση της ασφάλειας γιατί οι απειλές που αντιμετωπίζαμε πριν από την πανδημία είναι ακόμη εκεί».