ΚΟΣΜΟΣ

«Bad Bank του Ερντογάν»: Μέγα τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία

«Bad Bank του Ερντογάν»: Μέγα τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία
AP Photo/Burhan Ozbilici

Μέγα τραπεζικό σκάνδαλο «βλέπει» στην Τουρκία το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στην «Bad Bank του Ερντογάν» -δηλαδή την τουρκική τράπεζα Halkbank.

Το περιοδικό σημειώνει χαρακτηριστικά πως μια δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ, που φαίνεται πως φέρει την «υπογραφή» του Τούρκου προέδρου ενώ βαθιά εμπλοκή ενδέχεται να έχει και ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν;

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift.

«Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της» τονίζεται χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle επικαλούμενη το εν λόγω δημοσίευμα.

Ωστόσο, το περιοδικό τονίζει επίσης πως η τουρκική κρίση βρίσκεται σε κρίση και πως μια χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να αποτελέσει την οριστική «ταφόπλακα».

Και αυτό γιατί εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους ενώ παράλληλα η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ