ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφος που αγνοείται από τον Ιούνιο του 2015 εμφανίστηκε ζωντανός σε βίντεο

Δημοσιογράφος που αγνοείται από τον Ιούνιο του 2015 εμφανίστηκε ζωντανός σε βίντεο
REUTERS / KYODO

‘Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος ο οποίος είχε εξαφανιστεί στη Συρία τον Ιούνιο του 2015, εμφανίζεται ζωντανός σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Η ταυτότητα του επιβεβαιώθηκε από την οικογένεια του, αλλά οι Αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες αναφορικά με το πότε τραβήχτηκε το εν λόγω βίντεο.

Στο παρελθόν, τα ιαπωνικά Μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ο Yasuda είχε αιχμαλωτιστεί από τρομοκράτες της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νούσρα, που μάχεται την κυβέρνηση της Συρίας, όταν επισκέφτηκε τη χώρα. Στο συγκεκριμένο βίντεο, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει τους απαγωγείς.

Κοιτάζοντας απευθείας στην κάμερα, με θάρρος, μιλά στα αγγλικά και στέλνει ένα σύντομο μήνυμα.

«Γεια σας, είμαι ο Jumpei Yasuda και σήμερα είναι τα γενέθλιά μου, είναι 16 Μαρτίου. Μου έδωσαν την άδεια να μιλήσω ελεύθερα για οποιοδήποτε θέμα, και έτσι μπορώ να στείλω ένα μήνυμα σε όλους σας. Γυναίκα , πατέρα, μητέρα, αδελφέ μου, σας αγαπώ. Πάντα σας έχω στις σκέψεις μου. Θέλω τόσο πολύ να σας αγκαλιάσω. Θέλω να μιλήσω μαζί σας, αλλά δεν μπορώ πια. Απλά θέλω να σας πω.. να προσέχετε.

Η ζωή μου 42 χρόνια, ήταν καλή, ειδικά τα τελευταία οκτώ χρόνια ήμουν ευτυχισμένος. Θέλω σε αυτό το σημείο να μεταφέρω ένα μήνυμα στη χώρα μου. Όταν βρίσκεσαι εκεί, όπου και αν είναι αυτό το εκεί , σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, υποφέροντας από πόνο, δεν υπάρχει κανείς να σε βοηθήσει. Καμία απάντηση. Είσαι αόρατος. Δεν υπάρχεις. Κανείς δεν νοιάζεται για σένα».

Η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα

Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Yoshihide Suga αναφέρει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση συγκεντρώνει πληροφορίες για το θέμα, αλλά δεν γνωρίζει ακόμα λεπτομέρειες.

«Είμαι ενήμερος για την ύπαρξη του βίντεο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την προστασία όλων πολιτών μας, αυτή είναι η πιο σημαντική μας υποχρέωση ως κυβέρνηση.

Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση. Αναλύουμε το βίντεο. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η φύση του, αλλά αυτή τη στιγμή είναι λίγο νωρίς για να κάνω κάποια επίσημη δήλωση».

Η εξαφάνιση

Το προσωπικό προφίλ του αιχμαλώτου στο Twitter έχει να ανανεωθεί από τις 21 Ιουνίου.

Το τελευταίο του ‘’τιτίβισμα’’ ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες και τα πράγματα στη Συρία είναι αρκετά σοβαρά και θα είναι πλέον δύσκολο για τον ίδιο να ενημερώνει το μπλογκ του και τους λογαριασμούς του.

Ένας άλλος Ιάπωνας δημοσιογράφος, ο Kenji Goto, έχει εκτελεστεί από το ISIS, τον Ιανουάριο του 2015, αφού πέρασε τα σε έδαφος που ήταν υπό τον έλεγχο τους. Ο Goto, ήταν μάλιστα στενός φίλος του Yasuda.

Έπεσε κι αυτός στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και του γνωστού δήμιου της οργάνωσης, Τζιχάντι Τζον.

Ο Yasuda, σύμφωνα με την προσωπική του ιστοσελίδα, ασχολείται με τη δημοσιογραφία από το 1997, αρχικά εργαζόμενος σε εφημερίδες και ως ελεύθερος ρεπόρτερ μετά από ταξίδι του στο Αφγανιστάν, το 2003.

Έκανε διάφορα ρεπορτάζ στο Ιράκ και έχει αιχμαλωτιστεί αρκετές φορές, ασκώντας το λειτούργημα του.

Japanese journalist missing in Syria appears in video

By Euan McKirdy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ