ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Μειώθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Αυστρία: Μειώθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
AP Photo

Τη σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, διαπιστώνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο το 58% των ερωτηθέντων εμπιστεύονταν την κυβέρνηση και τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν ακόμη στο 57%, στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν μόνον 40%.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας αναφέρουν, ωστόσο, ότι για αυτό το χαμηλό ποσοστό ίσως έχουν παίξει μερικώς ρόλο και άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως οι έρευνες σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ για υπόθεση ενδεχόμενης δωρεάς προς το Λαϊκό Κόμμα του, ή σε βάρος του επίσης προερχόμενου από το Λαϊκό Κόμμα πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ.

Πάντως, γεγονός είναι, κατά την άποψή τους, πως η έρευνα δείχνει ότι τώρα περισσότεροι από τους μισούς Αυστριακούς (52%) πιστεύουν ότι η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού έχει αποτύχει στη διαχείριση της Covid-19.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ντίτερ Σάριτσερ, ο επικεφαλής της έρευνας - το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει πραγματοποιήσει τέσσερις φορές παρόμοιες έρευνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, πριν από έναν χρόνο - μετά τη μεγάλη διάρκεια του lockdown, οι άνθρωποι αναζητούν προοπτικές και, γενικά, η διάθεση είναι πολύ χειρότερη από ό, τι πριν από τα Χριστούγεννα.

Τώρα, μόνο το 59% βλέπουν το μέλλον τους θετικά, τον Οκτώβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 73%, τον Νοέμβριο βρισκόταν ακόμη στο 68%, ενώ, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η πανδημία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία έχει αυξηθεί, από το 34% τον Απρίλιο του 2020, σε 63% τον Νοέμβριο, και σε 81% στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί μόνο τώρα κατάλαβαν ότι η πανδημία δεν θα περάσει τόσο γρήγορα, σημειώνει ο Ντίτερ Σάριτσερ.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται αυξημένη προθυμία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με ποσοστό 60% των ερωτηθέντων να δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν άμεσα, και δύο στους τρεις να πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να καταπολεμήσει με επιτυχία την πανδημία.

Ένα ποσοστό 45% θεωρεί ότι η "πράσινη κάρτα" (πιστοποιητικό) εμβολιασμού είναι ένα καλό μέτρο, εφόσον υπάρχει ένα εμβόλιο για όλους, ενώ το 50% την απορρίπτει, θεωρώντας ότι αυτό ισοδυναμεί με έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Ινστιτούτου Διαχείρισης Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, το 51% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ του ανοίγματος της εστίασης στα μέσα Μαρτίου και ένα άλλο 37% θέλει να το εξαρτήσει από τον αριθμό των μολύνσεων, ενώ ένα 12% τάσσεται κατά του ανοίγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ