ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι - Ρωσία: Αστυνομικός διώκεται για διαρροή στοιχείων για τη δηλητηρίαση

Υπόθεση Ναβάλνι - Ρωσία: Αστυνομικός διώκεται για διαρροή στοιχείων για τη δηλητηρίαση
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Οι ρωσικές Αρχές διώκουν ποινικά έναν αστυνομικό ως ύποπτο διαρροής στοιχείων με προσωπικά δεδομένα επιβατών αεροπορικών πτήσεων -μεταξύ των οποίων και ατόμων που ενδεχομένως εμπλέκονται στη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι-, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για μια ακόμη υπόθεση που αφορά στην άσκηση ποινική δίωξης για τη «διαρροή» προσωπικών δεδομένων ταξιδιωτών που επέβαιναν στην ίδια αεροπορική πτήση Τομσκ-Μόσχα με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι την ημέρα της δηλητηρίασής του τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, την ποινική δίωξη άσκησε η Ανακριτική Επιτροπή της Αγίας Πετρούπολης μαζί με την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) εναντίον υπόπτου αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να πούλησε τα στοιχεία που πήρε από την βάση δεδομένων της αρμόδιας υπηρεσίας, γνωστής ως Rozisk-Magistral.

Η Ανακριτική Επιτροπή έκρινε την πράξη του αστυνομικού ως κατάχρηση εξουσίας.

Με την άσκηση της νέας αυτής ποινικής δίωξης εναντίον του αστυνομικού φαίνεται πως συνδέεται και η σύλληψη, το περασμένο Σάββατο, και πολύωρη ανάκριση της δημοσιογράφου του δικτυακού τόπου Baza, Μάιλε Ματσιούλιτε, γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα δεν δίνει στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα και πλέον ετών, ούτε αναφέρει αν συνελήφθη.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat και το ειδησεογραφικό δίκτυο The Insider, επικαλούμενοι στοιχεία των αεροπορικών πτήσεων και των επιβατών των πτήσεων αυτών, είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Δεκέμβριο τα ονόματα των πρακτόρων της FSB και επίδοξων δολοφόνων του Ναβάλνι.

Η νέα αυτή ποινική δίωξη κατά του αστυνομικού στην Αγία Πετρούπολη είναι η δεύτερη που δημοσιοποιούν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Ιανουάριο, η ημερήσια οικονομική εφημερίδα RBC είχε γράψει ότι αξιωματικός της αστυνομίας από την πόλη Σαμάρα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, με την ίδια κατηγορία: ότι διαβίβασε πληροφορίες που συνέβαλαν στο να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα που δηλητηρίασαν του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ότι την εντολή για τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα νοβιτσόκ έχει δώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο από πλευράς του έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ