ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Αρμενία: Έτοιμος για πρόωρες εκλογές -υπό όρους- ο Νικόλ Πασινιάν

Πολιτική κρίση στην Αρμενία: Έτοιμος για πρόωρες εκλογές -υπό όρους- ο Νικόλ Πασινιάν
Ο Νικόλ Πασινιάν με τη σύζυγό του σε διαδήλωση υποστηρικτών του στο Γερεβάν Hayk Baghdasaryan/PHOTOLURE via AP

Έχοντας το στρατό και την αντιπολίτευση απέναντί του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δηλώνει τώρα έτοιμος να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών προς τερματισμό της πολιτικής κρίσης, στην οποία στροβιλίζεται η πρώην σοβιετική δημοκρατία των λιγότερων από τριών εκατομμυρίων κατοίκων.

Ωστόσο, διαμηνύει ότι θα συναινέσει στις πρόωρες εκλογές υπό τον όρο ότι οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις θα συνυπογράψουν σύμφωνο με τη δέσμευση να μην εκλεγεί άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία εφόσον αποχωρήσει ώστε να ανοίξει το δρόμο για τις πρόωρες κάλπες, μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Η σχετική δήλωση Πασινιάν ήλθε ενώπιων χιλιάδων υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Γερεβάν κατόπιν καλέσματος του ιδίου.

«Αν η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση συμφωνεί για πρόωρες εκλογές, τότε συμφωνούμε και εμείς» ανέφερε ο Πασινιάν, το κόμμα του οποίου αυτή τη στιγμή κατέχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

«Θα δώσω μια δεύτερη ευκαιρία [στην αντιπολίτευση], ας πάμε σε εκλογές για να δούμε τίνος την παραίτηση ζητά ο λαός» συνέχισε.

«Εσείς με αναδείξαμε πρωθυπουργό και εσείς μπορείτε να μου στερήσετε αυτό το αξίωμα» δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2018, μετά το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πρώην πρόεδρου Σερζ Σαρκινιάν.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Πασινιάν, τον οποίο χαρακτηρίζει «προδότη» επειδή τον Νοέμβριο αποδέχτηκε την ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν πρότεινε, επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον προσεχή Οκτώβριο, για την έγκριση νέου Συντάγματος στη χώρα.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ομάδα διαδηλωτών είχε εισβάλει σε κυβερνητικό κτήριο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας απαιτώντας την παραίτησή του, ενώ και την Κυριακή υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί για μία ακόμη φορά έξω από το Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ