ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέσω του προγράμματος COVAX στην Αφρική

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέσω του προγράμματος COVAX στην Αφρική
Η υπουργός Πολιτισμού της Ακτής του Ελεφαντοστού εμβολιάζεται κατά του κορωνοϊού AP Photo/ Diomande Ble Blonde

Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν σήμερα, Δευτέρα, οι πρώτες χώρες που ξεκίνησαν εκστρατείες ανοσοποίησης του πληθυσμού τους έναντι της νόσου Covid-19, μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων στα φτωχότερα κράτη, COVAX.

Στην Άκρα, ο πρόεδρος της Γκάνας, Νάνα Ακούφο-Άντο, ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Είναι σημαντικό να δώσω το παράδειγμα και να δείξω ότι αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές, ώστε όλοι στην Γκάνα να αισθάνονται ότι μπορούν να το κάνουν» είπε ο αρχηγός του κράτους.

Λίγη ώρα αργότερα, στη λαϊκή συνοικία Τρεσβίλ, στην Αμπιτζάν, εμβολιάστηκε ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Ακτής Ελεφαντοστού, Πατρίκ Ασί.

Το εμβολιαστικό κέντρο έχει στηθεί έξω από το Παλέ ντε Σπορ της πόλης, όπου, κάτω από μια τεράστια τέντα, φυλάσσονται τα κιβώτια με τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός είναι «πατριωτικό καθήκον» είπε ο Ασί, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο «δίνει την ελπίδα για την επιστροφή στην κανονικότητα εντός των επόμενων μηνών».

AP Photo/ Diomande Ble Blonde

Ο υπουργός Υγείας της Ακτής του Ελεφαντοστού, Εζέν Ακά Ουελέ, δήλωσε ότι στην πρώτη φάση η εκστρατεία εμβολιασμού θα επικεντρωθεί στο Αμπιτζάν και τα περίχωρά του, όπου καταγράφεται το 95% των θετικών κρουσμάτων.

Μετά τον Ασί, άρχισαν να εμβολιάζονται στρατιωτικοί και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. «Εμείς ερχόμαστε σε επαφή με τον λαό και έχουμε και οι ίδιοι παιδιά», είπε ένας στρατιωτικός, ο Μαμντού Ουαταρά, εξηγώντας γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των στρατιωτών και των αστυνομικών.

Το σύστημα COVAX έχει ως στόχο να παρασχεθούν εμβόλια για την Covid-19 στο 20% του πληθυσμού περίπου 200 χωρών και εδαφών, κυρίως όμως σε 92 φτωχά κράτη. Τέθηκε σε εφαρμογή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι πλούσιες χώρες να συγκεντρώσουν όλες τις δόσεις των εμβολίων, η παραγωγή των οποίων δεν επαρκεί προς το παρόν για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Η Γκάνα ελπίζει ότι θα εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους (από 30 που είναι ο συνολικός πληθυσμός της) μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού σκοπεύει να εμβολιάσει το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Στην Γκάνα, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν κλείσει οι κινηματογράφοι, οι παμπ και οι παραλίες, ενώ αντιθέτως στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν έχει επιβληθεί lockdown και μόνο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ