ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πρόταση να εμβολιαστεί η Μέρκελ με AstraZeneca σε απ' ευθείας μετάδοση

Κορωνοϊός: Πρόταση να εμβολιαστεί η Μέρκελ με AstraZeneca σε απ' ευθείας μετάδοση
AP Photo/Markus Schreiber

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός έναντι του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στη Γερμανία, κορυφαίος ανοσολόγος πρότεινε τον εμβολιασμό της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

«Η καγκελάριος έχει επανειλημμένα πει ότι θα εμβολιασθεί όταν έρθει η σειρά της. Επιπλέον, η Μέρκελ είναι 66 ετών και το εμβόλιο συνιστάται μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών» ήταν η απάντηση της γερμανικής καγκελαρίας διά στόματος του εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ στην πρόταση του γενικού γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν Βατσλ.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε την ασφάλεια του εν λόγω εμβολίου, ενώ παράλληλα ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μιούλερ, γνωστοποίησε πως ο ίδιος «θα εμβολιαστεί αμέσως με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Με την αναμενόμενη παράδοση ενός και πλέον εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, οι δόσεις του εμβολίου στα ομοσπονδιακά κρατίδια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σχεδόν 1,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου πρόκειται να παραδοθούν έως την Πέμπτη, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο παράδοσης σε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, έως χθες, Κυριακή, το εμβόλιο είχε χορηγηθεί μόνο σε 455.000 ανθρώπους.

Κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν σχεδόν 91.000 άνθρωποι στη Γερμανία με το εμβόλιο της Astrazeneca. Εάν παραμείνει η συχνότητα αυτή, σχεδόν δύο εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να μείνουν αδιάθετες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι τη Κυριακή είχαν γίνει συνολικά πάνω από 6,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία με το εμβόλιο της Biontech/Pfizer.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει πάντως επί του παρόντος την γενική χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα εκτός των ομάδων προτεραιότητας.

Σύμφωνα με μελέτες, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τα εμβόλια των Biontech/Pfizer και της Moderna. Επιπλέον, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας -σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)- το έχει συστήσει μόνο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, επειδή δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του σε ηλικιωμένους.

Ωστόσο, η Stiko ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη σύστασή της το συντομότερο δυνατό, οπότε το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούσε επίσης να χορηγηθεί και σε ηλικιωμένους.

Η πρόταση για δημόσιο εμβολιασμό της Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός, ήλθε την Κυριακή από τον γενικό γραμματέα της γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Κάρστεν Βατσλ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC.

«Mπορεί κανείς ήδη να προβλέψει ότι και η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας θα προτείνει επίσης το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca για άτομα άνω των 65 ετών. Εάν η καγελάριος Μέρκελ εμβολιαζόνταν δημόσια αυτή χρονική στιγμή σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, φυσικά θα ήταν υπέροχο» δήλωσε.

«Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca έχει καθαρά πρόβλημα δημοσίων σχέσεων. Η Γερμανική Εταιρεία Ανοσολογίας [πάντως] θα λάβει θέση τις επόμενες ημέρες, με την οποία θα εκθέτουμε τα στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν σαφώς ότι αυτό είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τους ηλικιωμένους» επισήμανε ο ίδιος και ζήτησε από τους πολιτικούς «να στείλουν το μήνυμα ότι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ