ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η «μάχη» έναντι των μεταλλάξεων και τα εμβόλια - Καθοριστικός ο Μάρτιος

Κορωνοϊός: Η «μάχη» έναντι των μεταλλάξεων και τα εμβόλια - Καθοριστικός ο Μάρτιος
AP PHOTO

Καθοριστικός μήνας θα είναι ο Μάρτιος για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι νέες μεταλλάξεις του ιού συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (CDC)  έχει προβλέψει ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή B.1.1.7 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 2.460 λοιμώξεις που περιλαμβάνουν παραλλαγές στελεχών. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων - τουλάχιστον 2.400 - είναι από το εξαιρετικά μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος.

Αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανώς πολύ χαμηλότεροι από τον πραγματικό αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Το CDC αναφέρει ότι οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μόνο εκείνες τις παραλλαγές που εντοπίστηκαν μέσω γονιδιωματικής αλληλούχισης.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από δεκάδες άλλες χώρες σε ό,τι αφορά το ποσοστό των περιπτώσεων που ελέγχθηκαν για μεταλλαγμένα στελέχη, με το CDC να επισημαίνει ότι εργάζεται για να αυξήσει αυτές τις προσπάθειες.

Το ερώτημα που γεννάται και προκαλεί προβληματισμό είναι εάν τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν εμπλακεί στην παραγωγή εμβολίων για τη νόσο Covid 19, Johnson & Johnson, Moderna και Pfizer-BioNTech προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια τους είναι ανθεκτικά απέναντι στις μεταλλάξεις.

Το στέλεχος B.1.351 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική έχει τις πιο ανησυχητικές επιπτώσεις στην ικανότητα των εμβολίων να παράγουν ανοσοαπόκριση, ανέφερε η Δρ. Heather Scobie στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του CDC (ACIP) τη Δευτέρα.

Επεσήμανε ακόμα ότι δύο δόσεις του εμβολίου Covid-19 προστατεύουν τους ανθρώπους καλύτερα από μία μόνο δόση.

Πέντε μελέτες έχουν δείξει ότι η αναβολή της δεύτερης δόσης mRNA μπορεί να αφήσει μερικούς ανθρώπους λιγότερο προστατευμένους από τις παραλλαγές SARS-Cov-2, σύμφωνα με τη Scobie.

Τα εμβόλια Moderna και Pfizer / BioNTech είναι εμβόλια mRNA.

«Όλες οι μελέτες έδειξαν βελτιωμένη εξουδετέρωση των Β.1.1.7 και Β.1.351 μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου» ανέφερε η Scobie σύμφωνα με το CNNi και πρόσθεσε «σε μερικές μελέτες, τα άτομα που είχαν αναρρώσει από Covid-19 και έλαβαν μία δόση εμβολίου είχαν μέτρια προστασία έναντι του Β.1.351».

Η Johnson & Johnson εργάζεται πάνω σε ένα ενισχυτικό για να διασφαλίσει ότι το εμβόλιό της μπορεί να αντιμετωπίσει νέα μεταλλαγμένα στελέχη, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος Alex Gorsky.

«Ενώ είμαστε σίγουροι για το εμβόλιο που έχουμε, πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον και για το άγνωστο», δήλωσε ο Γκόρσκι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Moderna δήλωσε ότι έχει σχεδιάσει μια ενισχυτική δόση για να βοηθήσει στην αποτροπή του στελέχους B.1.351, το οποίο ανησυχεί τους επιστήμονες επειδή έχει μια μετάλλαξη που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αυτή η δόση θα χρησιμεύσει ως ενισχυτική για άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί και ως κύριο εμβόλιο για άτομα που δεν είχαν κορωνοϊό και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Η Moderna δοκιμάζει επίσης μια τρίτη, χαμηλότερη δόση του τρέχοντος εμβολίου σε συμμετέχοντες στη δοκιμή για να δει εάν αυτό θα προστατεύσει από τις μεταλλάξεις.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν αρχίσει να ελέγχουν πόσο καλά λειτουργεί μια τρίτη δόση του εγκεκριμένου εμβολίου τους έναντι νέων μεταλλάξεων. Τη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε ότι θα χρειαστούν άλλες έξι έως οκτώ εβδομάδες για τη λήψη πραγματικών δεδομένων που δείχνουν πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έναντι της παραλλαγής B.1.351.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ