ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η χαλάρωση του lockdown ανησυχεί τους γιατρούς

Τουρκία: Η χαλάρωση του lockdown ανησυχεί τους γιατρούς
AP Photo / Burhan Ozbilici

Την ανησυχία των γιατρών στην Τουρκία έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για την χαλάρωση των περιορισμών αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Τα εστιατόρια στη γειτονική χώρα άνοιξαν και πάλι και πολλά παιδιά επέστρεψαν σήμερα στο σχολείο αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε την χαλάρωση των περιορισμών παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες βράδυ, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε άρση των lockdowns τα σαββατοκύριακα σε πόλεις χαμηλού και μεσαίου κινδύνου και περιόρισε τα lockdowns στις Κυριακές στις περιοχές που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου, κάνοντας λόγο για «ελεγχόμενο εξορθολογισμό» των μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, που για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς είχαν περιορίσει τις υπηρεσίες τους μόνο στο takeaway, εδώ και καιρό ζητούσαν να επιτραπεί και πάλι η εξυπηρέτηση πελατών εντός των καταστημάτων τους καθώς τα έσοδα του κλάδου είναι μειωμένα κατά 65%. Ζητούν επίσης ελάφρυνση από το αυξανόμενο χρέος καθώς και από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων.

Παράλληλα, ξεκίνησε μερικώς η διά ζώσης διδασκαλία για ορισμένες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, ανακοινώθηκαν ενώ τα νέα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν σε 9.891 χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου και συγκριτικά με 8.424 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα κρούσματα ήταν γύρω στα 6.000 στα τέλη Ιανουαρίου.

"Η οικονομία δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή"

«Ο αριθμός των κρουσμάτων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Δεν βλέπουμε τις συνθήκες να επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάσταση ‘ομαλότητας’», ανέφερε η Τουρκική Ένωση Γιατρών σε ανάρτηση στο Twitter, ζητώντας τη διενέργεια περισσότερων τεστ καθώς και περισσότερους εμβολιασμούς.

«Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να υπερισχύουν έναντι της ανθρώπινης ζωής και της επιστήμης», πρόσθεσε η Ένωση.

Η Τουρκία, με πληθυσμό 83 εκατ., έχει χορηγήσει 8,96 εκατ. εμβόλια σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου. Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,89 εκατ. έχουν λάβει τη δεύτερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ