ΚΟΣΜΟΣ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού - Κομισιόν: Δεν θα υπάρχουν διακρίσεις

Πιστοποιητικό εμβολιασμού - Κομισιόν: Δεν θα υπάρχουν διακρίσεις
AP Photo/Francisco Seco

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινείται για την προετοιμασία σχεδίου προς έγκριση αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις, ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, έρχεται να υπογραμμίσει πως το ψηφιακό έγγραφο «θα διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις».

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς αποσαφήνισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν θα έχει μόνο πληροφορίες για τον εμβολιασμό, αλλά επίσης θα καλύπτει και όποιον έχει αντισώματα έχοντας αναρρώσει από την ασθένεια ή όποιον έχει υποβληθεί σε τεστ».

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Τρίτη, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για πιστοποιητικό και «δεν θα μπορεί κάποιος να περάσει τα σύνορα μόνο με το πιστοποιητικό» (δεν θα αντικαθιστά το διαβατήριο).

Στόχος της Κομισιόν είναι να καθοριστεί μία κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα, όπως έχει τονίσει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας χθες, Δευτέρα, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού εν όψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής, επισήμανε για να προσθέσει ότι «θα συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας με διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση έχει νόημα σε επίπεδο ΕΕ -και πέραν αυτής».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι είναι λογικό τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους, όμως χωρίς στενό συντονισμό, κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα και επίσης να διαταράξει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού. «Η ανάγκη διατήρησης των πράσινων λωρίδων είναι ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη» ανέφερε.

«Ένα άλλο ζήτημα που έχει σχέση, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, είναι η δυνατότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως εργαλείου για τη διαχείριση της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Υπογράμμισε ότι «την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία απαιτεί εντατικές τεχνικές προδιαγραφές για να γίνει αυτό».

Και επ' αυτού προσέθεσε πως «πρέπει επίσης να εξετάσουμε τρόπους χρήσης ενός τέτοιου εργαλείου για τη διευκόλυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των πολιτών».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «για να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, ετοιμάζουμε ένα πακέτο για υιοθέτηση στις 17 Μαρτίου με επίκεντρο τα ταξίδια και την άρση των περιορισμών».

«Ο στόχος είναι να καθοριστεί μια κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα. Και επιτρέψτε μου να τονίσω και τις δύο λέξεις, καθώς θέλουμε μια συνεχή διαδικασία, που διατηρεί όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ