ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Με προφίλ «μεταρρυθμιστή» ο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Τουρκία: Με προφίλ «μεταρρυθμιστή» ο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Turkish Presidency via AP

Λίγες εβδομάδες πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου που θα επανεξετάσει τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φορά το προσωπείο του «μεταρρυθμιστή».

Στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αλλάξει το προφίλ του προς το δημοκρατικότερο προκειμένου να επηρεάσει θετικά τους Ευρωπαίους ηγέτες, εντάσσονται και οι τελευταίες εξαγγελίες του περί ενός «Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», στις οποίες δίνει έμφαση στην «ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου».

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τις δυτικές χώρες έχουν επιδεινωθεί από το 2016, μετά τα εκτεταμένα πογκρόμ που οργάνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά της αντιπολίτευσης, των διαφωνούντων, των μέσων ενημέρωσης, της κοινωνίας των πολιτών στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, διώξεις που οδήγησαν σε έκπτωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών καθώς και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, φυλακισμένος από το 2017, και ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχουν γίνει τα σύμβολα της γενικευμένης καταστολής, της αυταρχικής εκτροπής για την οποία κατηγορείται ο Τούρκος πρόεδρος από την αντιπολίτευση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δυσπιστία από την αντιπολίτευση

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγγελίες Ερντογάν έγιναν δεκτές με δυσπιστία από την αντιπολίτευση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν «απαρίθμησε τους τομείς στους οποίους το AKP (το κόμμα του) έφερε οπισθοδρόμηση της Τουρκίας. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ομολογία», έγραψε στο Twitter ο Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ, βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Φίλοι δημοσιογράφοι, σε τρεις ώρες, δεν θα είστε πλέον αναγκασμένοι να αυτολογοκρίνεστε... Η κυβέρνηση θα σας χαρίσει την ελευθεροτυπία», δήλωσε πριν από την ομιλία Ερντογάν ο Μουσταφά Γενέρογλου, βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης DEVA.

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία του Ερντογάν, ο βασικός του πολιτικός σύμμαχος, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού MHP, ζήτησε την διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δεκάδες βουλευτές του οποίου βρίσκονται στην φυλακή ή έχουν απαλλαγεί των καθηκόντων τους.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, εισαγγελέας ζητούσε την διετή φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν Εκρέμ Ιμάμογλου, που κατηγορείται για «εξύβριση» τοπικού κυβερνήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ