ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν δρομολογεί την απαγόρευση του φιλοκουρδικού HDP

Τουρκία: Ο Ερντογάν δρομολογεί την απαγόρευση του φιλοκουρδικού HDP
AP Photo/Emrah Gurel

Την απαγόρευση λειτουργίας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δρομολογεί η κυβέρνηση Ερντογάν, όπως δημόσια προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Τζαχίτ Οζκάν. Την ίδια στιγμή, γίνονται κινήσεις προς άρση της ασυλίας βουλευτών του κόμματος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμμαχοί της, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) υπό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγορούν το HDP για διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο επιθέσεις κατά του HDP κλιμακώθηκαν πρόσφατα μετά το θάνατο των 13 Τούρκων υπήκοων στο βόρειο Ιράκ, τους οποίος κρατούσαν όμηρους οι αυτονομιστές αντάρτες του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες ότι τους εκτέλεσε, με το PKK να απαντά ότι οι 13 Τούρκοι στρατιώτες και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας.

«Θεού θέλοντος, θα κλείσουμε το HDP στα μάτια του λαού» είπε ο Τζαχίτ Οζκάν, εκ των αντιπροέδρων της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Ο λαός μας έχει χάσει τις ελπίδες του σ' αυτό το κόμμα. Και τα 83 εκατομμύρια ζητούν να κλείσει πολιτικά στις κάλπες και νομικά εντός του πλαισίου της συνταγματικής τάξης» προσέθεσε.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αντιμετωπίζει ταυτόχρονα μπαράζ νομικών ενεργειών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών του.

Η Εισαγγελία του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας ξεκίνησε δικαστική έρευνα έπειτα από έκκληση του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων και ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ζητά σταθερά να κλείσει το HDP.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία της Άγκυρας διεξάγει ήδη έρευνα κατά στελεχών και βουλευτών του HDP, ζητώντας την άρση ασυλίας εννέα βουλευτών σε σχέση με τα βίαια επεισόδια που έλαβαν στην Τουρκία μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Κομπάνε της βόρειας Συρίας, το 2014.

Μεταξύ των βουλευτών είναι και η συμπρόεδρος του κόμματος Ερβίν Μπουλντάν.

Η Εισαγγελία του Ανώτατου Εφετείου, στο πλαίσιο της δικής της έρευνας, ζήτησε να λάβει γνώση του φακέλου της Εισαγγελίας της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ